Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΝΙΑ

ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΝΙΑ

ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΝΙΑ

: 15
: 40 min
: 25 min

Μικρές λαχταριστές μπουκιές με την μυρωδάτη κρέμα μπουγάτσας στο εσωτερικό και τραγανό φύλλο εξωτερικά. Ιδανικά για πρωινό, για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας ή Βυρηττού (τα πακέτα περιέχουν 10 – 11 φύλλα)
  • 80 γρ. λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη), για το άλειμμα των φύλλων
  • Για την κρέμα
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • Για το σερβίρισμα
  • άφθονη ζάχαρη άχνη και κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την κρέμα: Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, τη σκόνη βανίλιας και το ξύσμα, μέχρι να ετοιμάσω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
  • Βήμα 2 Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με ελάχιστο αλάτι και, πριν κάψει, ρίχνω το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να δέσει, αλλά να μην σβολιάσει. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και, σταδιακά, προσθέτω το αφράτο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω λεία κρέμα. Την αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην ψηθούν τα αυγά από τη θερμότητα της κατσαρόλας) και το σκεπάζω καλά με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα. Αφήνω το μείγμα κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει.
  • Βήμα 3 Για τα μπουγατσίνια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί φούρνου.
  • Βήμα 4 Απλώνω ένα φύλλο κρούστας (ή Βυρηττού) σε μια καθαρή, στεγνή και επίπεδη επιφάνεια και με ένα πινελάκι το βουτυρώνω. Επάνω του απλώνω άλλο ένα φύλλο κρούστας, εφαρμόζοντας ακριβώς στο πρώτο και το βουτυρώνω και αυτό. Κόβω το διπλό αυτό φύλλο κατά μήκος, σε 3 λωρίδες ίσου πάχους. Στην στενή άκρη κάθε λωρίδας βάζω από 2 – 3 κουτ. γλυκού κρέμας και τυλίγω το διπλό φύλλο σε ρολό, φέρνοντας και τις πλαϊνές του άκρες προς τα μέσα, καθώς τυλίγω, για να σφραγίσω τη γέμιση. Βάζω τα ρολάκια στη σειρά μέσα στο ταψί, το ένα σχετικά κοντά στο άλλο.
  • Βήμα 5 Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, φτιάχνοντας συνολικά 15 μπουγατσίνια. Τα ψήνω για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς, τα πασπαλίζω με άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα και τα σερβίρω.