Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΛΑΤΣΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

ΜΠΛΑΤΣΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

ΜΠΛΑΤΣΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

: 8-10
: 1 hr
: 45 min

Μπλατσαριά είναι μια από τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, με βάση συνήθως μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα με χρυσαφένιο χρώμα που χαρίζει μιαν απίθανη αντίθεση μαλακού-τραγανού σε κάθε μπουκιά.

Υλικά
  • Για το χυλό με καλαμποκάλευρο
  • 320 γρ. κίτρινο, ψιλό καλαμποκάλευρο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 420 γρ. νερό, χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό (καθαρό βάρος), χόρτα για πίτα, από τη λαϊκή (διαλέξτε ό,τι έχει την κάθε εποχή, όπως ραδίκια κάθε είδους, ζωχούς, καυκαλήθρες, μυρώνια και άλλα), καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε μια λεκάνη βάζω τα χορταρικά, τα αλατοπιπερώνω και τα ανακατεύω για 4 – 5 λεπτά, τρίβοντάς τα ταυτόχρονα με τα χέρια μου, για να αλατιστούν παντού. Τα αφήνω για 20 λεπτά κατά μέρος και μετά τα στραγγίζω για να απομακρύνω τα υγρά που έχουν βγάλει.
  • Βήμα 2 Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αυγό, τον άνηθο (ή το μάραθο), τη φέτα και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 3 Για το χυλό καλαμποκάλευρου: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το καλαμποκάλευρο, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί τα αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να φτιάξω έναν μέτριο προς πυκνό χυλό (ενδέχεται να μην χρειαστώ όλο το νερό).
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 5 Λαδώνω καλά τον πάτο και τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ. Αδειάζω εκεί το μισό χυλό και τον απλώνω ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνω το μείγμα των χορταρικών. Αραιώνω τον υπόλοιπο χυλό με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι το σκορπίζω επάνω στη γέμιση.
  • Βήμα 6 Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω την μπλατσαριά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.