Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

: 4
: 30 min
: 45 min

Εδώ τα μπιφτέκια ψήνονται μαζί με το συνοδευτικό τους (λαχανικά εποχής) και παίρνουν τη νοστιμιά από τα υγρά τους, ενώ παράλληλα προστατεύονται από το στέγνωμα. Το καλοκαίρι ετοιμάζουμε το φαγητό βάζοντας εποχικά λαχανικά: φρέσκες πιπεριές κέρατο και Φλωρίνης, φρέσκες ντομάτες, μελιτζάνες, ξερά κρεμμύδια, κολοκυθάκια, φασολάκια κ.ά.

Ingridients
  • Για τα μπιφτέκια
  • 700 γρ. κιμάς από κοτόπουλο (κατά προτίμηση από στήθος) ή κιμάς από στήθος γαλοπούλας
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκια ή από βαζάκι, ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 2 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα λαχανικά
  • 1 μέτριο μπρόκολο, χωρισμένο στα μπουκετάκια του
  • 3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 4 – 5 μικρά ή μέτρια παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε κομμάτια 3 εκ.
  • 10 – 12 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα (ή 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα έξι)
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, χονδροκομμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο (ή ξερή ρίγανη)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Λαχανικά: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο και σχετικά βαθύ ταψί ρίχνω το μπρόκολο, τα καρότα, τα παντζάρια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια για στιφάδο (ή τα απλά κρεμμύδια) και ανακατεύω πολύ καλά με τα χέρια. Ρίχνω τα ντοματάκια με το χυμό τους, το ελαιόλαδο, το θυμάρι (ή τη ρίγανη), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω τα λαχανικά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας με προσοχή μια-δυο φορές. Στο διάστημα αυτό θα έχουν μαλακώσει αρκετά χωρίς να ροδίσουν και θα βγάλουν τα νόστιμα υγρά τους.
  • Step 3 Μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνω καλά μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και ομοιογενές μείγμα. Βγάζω τον κιμά κοτόπουλου κατευθείαν από το ψυγείο και πλάθω το μείγμα σύντομα, γιατί ο κιμάς πουλερικών κολλάει στα χέρια και δουλεύεται δύσκολα.
  • Step 4 Πλάθω 8 μεγάλα μπιφτέκια ή 16 μικρότερα και τα βάζω σε δυο μεγάλα πιάτα. Τα καλύπτω με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να αναμειχθούν τα αρώματά τους.
  • Step 5 Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και ανακατεύω απαλά τα λαχανικά με μια ξύλινη κουτάλα. Βγάζω τα μπιφτέκια από το ψυγείο και τα ακουμπάω με προσοχή επάνω στα λαχανικά. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο, (χωρίς να το σκεπάσω πλέον με το αλουμινόχαρτο), ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνω για 8 – 10 λεπτά. Γυρίζω τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 8 λεπτά. Στο διάστημα αυτό τα μπιφτέκια θα ψηθούν στα υγρά που έχουν βγάλει τα λαχανικά, ενώ τα ίδια τα λαχανικά θα ροδίσουν όμορφα και θα μείνουν με λιγοστή μελωμένη σάλτσα. Για να δω ωστόσο αν τα μπιφτέκια έχουν ψηθεί καλά και στο εσωτερικό τους, κόβω ένα στη μέση: το χρώμα του κιμά πρέπει να είναι γκριζόλευκο, δίχως κοκκινωπά ή ροζέ σημεία, αλλιώς ψήνω για λίγα λεπτά ακόμα.
  • Step 6 Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Related Posts

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]