Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΦΡΑΤΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΦΡΑΤΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΦΡΑΤΑ

: 4-5
: 5 min
: 25 min
           
: 1 hr

Το αγαπημένο μου διαιτητικό πιάτο. Συνοδεύστε το με σαλάτα ωμών λαχανικών ή απλά με την παραδοσιακή χωριάτικη…

Ingridients
  • 500 γρ. κιμάς από στήθος γαλοπούλας
  • 2 μέτρια, βιολογικά καρότα, τριμμένα
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο και καλά στυμμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου (ή 3 ωμές σκελίδες, λιωμένες)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη, της αρεσκείας σας
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 φέτες ψωμί τη αρεσκείας σας, μουσκεμένες για 5 λεπτά σε ανθρακούχο νερό (ή αναψυκτικό σόδα), καλά στυμμένες (το ανθρακικό κάνει πιο αφράτο το μείγμα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για τα χέρια και το ταψί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα υλικά και τα ζυμώνω για 2 λεπτά. Το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1/2 – 1 ώρα, για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα –έχετε υπόψη πως ο κιμάς πουλερικών, όπως του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι ιδιαίτερα κολλώδης, γι’ αυτό τον βάζετε πάντα στο ψυγείο πριν πλάσετε κεφτέδες ή μπιφτέκια, διαφορετικά το μείγμα κολλάει έντονα στα χέρια και δεν πλάθεται.
  • Step 2 Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και πλάθω 8 – 10 μπιφτέκια, με λαδωμένα τα χέρια μου για να μην κολλήσει το μείγμα.
  • Step 3 Τα βάζω σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνω για 10 – 12 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, αλλά να έχουν ψηθεί μέχρι το κέντρο τους.
  • Step 4 Προσοχή! Ελέγχω πάντα αν ψήθηκαν καλά, κόβοντας ένα μπιφτέκι στη μέση: δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου κοκκινωπό ή ροζέ χρώμα στο μείγμα, αλλιώς συνεχίζω το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμη.
  • Step 5 Εναλλακτικά, ψήνω τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (κατά προτίμηση με ραβδωτό πυθμένα), ο οποίο έχω αλείψει με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Step 6 Τα ψήνω σε μέτρια φωτιά, ώστε να ροδίσουν μεν εξωτερικά, αλλά να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, ελέγχοντας πάντα αν ψήθηκαν, αφού κόψω ένα μπιφτέκι στη μέση.
  • Step 7 Σερβίρω τα μπιφτέκια με σαλάτα εποχής.