Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΑΧΑΡΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΜΠΑΧΑΡΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΜΠΑΧΑΡΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

: 6
: 30 min
: 45 min

Αυτό το σφικτό και συμπαγές ψωμί με την υπόγλυκη γεύση έχει θαυμάσια αρώματα που οφείλονται όχι μόνο στα μπαχαρικά αλλά και στα άλευρά του. Ιδανικά, τρώγεται την επόμενη ημέρα που θα έχει σφίξει περισσότερο η ψίχα του και θα έχουν αναδειχθεί τα αρώματά του. Είναι εξαιρετικό για το πρόγευμα.

Υλικά
  • 125 γρ. αλεύρι σικάλεως (θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και στο φούρνο της γειτονιάς σας)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 20 γρ. επιπλέον, για το ταψί
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 20 γρ. καλής ποιότητας κακάο σε σκόνη
  • 250 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 150 ml γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 20 γρ. βούτυρο, για το ταψί
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δύο είδη αλευριού, τους σπόρους γλυκάνισου, την κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, τη σκόνη βανίλιας, το κακάο και το μέλι, μέχρι να φτιάξω ένα σχετικά λασπωμένο μείγμα.
  • Βήμα 3 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αδειάζω το γάλα στο μπολ με το λασπωμένο μείγμα, προσθέτω και το αυγό και χτυπάω στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν ένα αφράτο και ενιαίο μείγμα.
  • Βήμα 4 Το αδειάζω στη φόρμα του κέικ, ισιώνω την επιφάνεια και το ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να αφρατέψει. Το αφήνω να κρυώσει ελάχιστα, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά, πριν το σερβίρω –ιδανικά, μετά από 24 ώρες.