Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

: 4
: 20 min
: 20 min
           
: 24 hr

Το μυστικό είναι στο ασπράδι και τη μπίρα! Αυτά τα δύο υλικά είναι φύσει διογκωτικά και δίνουν στο μείγμα αέρινη υφή. Ειλικρινά, δεν πρόκειται για απλούς μπακαλιαροκεφτέδες αλλά για αέρινους λουκουμάδες με υπέροχη γεύση!

Ingridients
  • 1 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, βάρους 500 – 600 γρ.
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο και καλά στυμμένο
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης (τριμμένη ή πάρα πολύ ψιλοκομμένη) και καλά στραγγισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Instructions
  • Step 1 Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου: Βάζω το φιλέτο σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα κάτω και τον αφήνω να ξαλμυριστεί για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 5 – 6 ώρες ή όσο συχνά μπορώ. Τον ξεπλένω και τον κόβω σε 3 – 4 κομμάτια. Τα βάζω σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και ρίχνω νερό που μόλις να τα καλύψει. Προσθέτω και τη δάφνη και βράζω για 10 – 15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα κομμάτια να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω και, όταν κρυώσουν λίγο, τα κομματιάζω με τα χέρια μου σε μικρά κομματάκια και τα στύβω καλά.
  • Step 2 Για τους λουκουμάδες: Χτυπάω ελαφρώς τους κρόκους των αυγών. Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τους χτυπημένους κρόκους, το σκόρδο (ή την κρέμα σκόρδου), το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, τον άνηθο, την πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αλάτι δεν βάζω γιατί ο μπακαλιάρος, αν και ξαλμυρισμένος, είναι αρκετά αλμυρός). Ανακατεύω καλά τα υλικά με το σύρμα και, σταδιακά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω όση από τη μπίρα χρειάζεται ώστε να φτιάξω ένα χυλό πηχτό αλλά λείο που να μην σβολιάζει. Προσθέτω και ο μπακαλιάρο και ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την αδειάζω στο μείγμα του μπακαλιάρου. Με μια σπάτουλα ανακατεύω με μεγάλες, απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, ώστε να μην χαθεί ο όγκος του μείγματος.
  • Step 4 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μέχρι τη μέση του και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνω λίγο-λίγο από το μείγμα και το αδειάζω στο καυτό λάδι, σπρώχνοντάς το με ένα άλλο κουτάλι.
  • Step 5 Τηγανίζω τους λουκουμάδες σε δόσεις, για 5 – 6 λεπτά συνολικά, αναποδογυρίζοντάς τους μέσα στο λάδι μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν.
  • Step 6 Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα, τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρω αμέσως όσο είναι καυτοί και αφράτοι.

Related Posts

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

Η συνταγή είναι του φίλου μου σεφ Δημήτρη Χρονόπουλου και σας την προτείνω γιατί συνδυάζει απίστευτη ευκολία στην τεχνική και αληθινά εντυπωσιακή γιορτινή εμφάνιση.

15 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

15 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Όταν έχει κρύο, και είμαι στο σπίτι ακούγοντας τη βροχή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό ρόφημα, κουρνιασμένη στο καναπέ. Αλλά και με φίλες, δίπλα στο τζάκι για «κους κους», είναι ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε ζεστά ροφήματα με σοκολάτα και όχι μόνο. Εμπνευσμένη […]