Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 6
: 15 min
: 1 hr
           
: 24 hr

Παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που το χαρακτηρίζει η γευστική αρμονία του αλμυρού με το γλυκό. Η μαμά μου πάντα φτιάχνει αυτό το φαγάκι την 25η Μαρτίου και φυσικά όσες φορές ακόμη της το ζητήσουμε. Η συνταγή που σας δίνω είναι η δικιά της και η αγαπημένη της οικογενείας μας.

Ingridients
  • 1 κιλό παστό μπακαλιάρο
  • 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο με το χέρι σε μέτρια κομμάτια
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, με το φύλλωμα, πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο), πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 3 ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια ή 450 γρ. ντοματάκια κονσέρβας με το χυμό τους
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό ψαριού ή νερό
Instructions
  • Step 1 Πρώτα, ξαρμυρίζω το μπακαλιάρο, αφήνοντάς τον να μουσκέψει για τουλάχιστον 24 ώρες σε μια λεκάνη με κρύο νερό, το οποίο αλλάζω τακτικά. Στη συνέχεια, κόβω το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τα ξεπλένω καλά.
  • Step 2 Σε ένα ταψί φούρνου βάζω το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τον άνηθο. Ανακατεύω, πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι, αφού ο μπακαλιάρος, ακόμη και ξαρμυρισμένος, είναι αλμυρός), και προσθέτω τις τομάτες και την κρέμα σκόρδου. Ανακατεύω όλα αυτά τα υλικά απαλά και τα στρώνω ομοιόμορφα μέσα στο ταψί. Σκορπίζω τις σταφίδες.
  • Step 3 Πασπαλίζω τα κομμάτια του μπακαλιάρου με πιπέρι, τα στρώνω πάνω στο μίγμα των λαχανικών και περιχύνω με το ελαιόλαδο και το ζωμό ψαριού ή νερό. Ψήνω για 1 ώρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C. Σερβίρω το φαγητό κρύο ή ζεστό.