Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ… Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ… Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ... Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

: 8-10
: 50 min
: 1 hr
           
: 30 min

Ίσως το πιο παραδοσιακό καλοκαιρινό, κυριακάτικο φαγητό. Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αποζημειώνει με τη γεύση του. Αν θέλετε να το «ελαφρύνετε» μπορείτε να αποφύγετε το τηγάνισμα και να ψήσετε τις μελιτζάνες με ελάχιστο ελαιόλαδο στο φούρνο.

Ingridients
  • Για τις μελιτζάνες
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 600 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 ξύλο κανέλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το τελείωμα (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Instructions
  • Step 1 Για τις μελιτζάνες: Αλατίζω γενναιόδωρα τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν την πικρίλα τους. Τις ξεπλένω και τις σκουπίζω πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνω να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζω πρώτα τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνω σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζω, και τηγανίζω τις μελιτζάνες λίγες λίγες μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις αφήνω σε ένα φαρδύ μπολ, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.
  • Step 2 Για τον κιμά: Βάζω το ελαιόλαδο σε μια σοτέζα να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό προσθέτω τον κιμά. «Σπάω» τον κιμά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σπυρωτός και σοτάρω μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνω με το κρασί και βράζω για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Step 3 Προσθέτω τα ντοματάκια, τον πελτέ, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 35-40 λεπτά μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
  • Step 4 Για την κρέμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει. Ρίχνω το αλεύρι και καβουρδίζω για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζω το ανακάτευμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αλατοπιπερώνω προσθέτω το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Συναρμολόγηση και ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 6 Στρώνω τις πατάτες σε ένα βαθύ ταψί και στη συνέχεια στρώνω τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζω τη σάλτσα του κιμά και την σκορπίζω σε όλο το ταψί μέχρι ισιώνοντας με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτω με την κρέμα.
  • Step 7 Αν θέλω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
  • Step 8 Αφήνω να σταθεί για 15-20 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Related Posts

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

Ο κλασσικός πουρές που μπορεί να συνοδεύσει αναρίθμητες συνταγές από ψητά, κοκκινιστά, λεμονάτα κ.ά. Ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να τον εμπλουτίσετε με διάφορα μυρωδικά, τυριά τριμμένα και μπαχαρικά.

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Σοκολάτα με πορτοκάλι είναι από τους πιο κλασσικούς συνδυασμούς. Κόβοντας το σοκολατένιο σουφλέ βρίσκεις μια πορτοκαλένια κρέμα.