Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

Μοσχαράκι στο φούρνο με πορτοκάλι και λεμόνι

: 4-6
: 10 min
: 2 hr 30 min

Το νουά είναι ιδιαίτερο κομμάτι κρέατος. Θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί γιατί στεγνώνει γρήγορα.

Ingridients
  • 2 ζουμερά πορτοκάλια
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 800 γρ. μοσχαράκι, κατά προτίμηση από νουά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 2 - 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ξερό γιατί δεν θα έχει τόσο έντονο άρωμα και, αν δεν έχετε, βάλτε 2 - 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 6 - 8 κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
  • 4 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα το καθένα σε 3 κομμάτια
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτρια κομμάτια
  • 4 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, με τη φλούδα τους
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ή ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 2 Ξεφλουδίζω το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι και τα χωρίζω στα φετάκια τους, (από τα οποία αφαιρώ όσες περισσότερες από τις λευκές ίνες μπορώ) και τα βάζω σε ένα μπολάκι. Στύβω το δεύτερο πορτοκάλι και το δεύτερο λεμόνι και βάζω τους χυμούς σε ένα δεύτερο μπολάκι.
  • Step 3 Πλένω και σκουπίζω καλά το νουά. Για να διατηρήσει το μακρύ κυλινδρικό σχήμα του, το δένω με σπάγκο μαγειρικής σε κοντινά διαστήματα, σαν να δένω ρολό.
  • Step 4 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το νουά για 4 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές. Το μεταφέρω σε ένα μέτριο ταψί, σχετικά βαθύ. Βάζω στο ταψί τα κλαράκια δεντρολίβανου (ή της ρίγανης) και περιχύνω με το κρασί. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για 30 λεπτά.
  • Step 5 Στο μεταξύ, στην κατσαρόλα που σοτάρισα το νουά και στο λάδι που έχει μείνει εκεί σοτάρω τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και τα κομμάτια καρότου και πράσου, σε μέτρια φωτιά, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν ελαφρώς.
  • Step 6 Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά ψησίματος, βγάζω το ταψί από το φούρνο και αδειάζω τα σοταρισμένα λαχανικά γύρω από το νουά. Προσθέτω επίσης τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, τους χυμούς, τις σκελίδες σκόρδου (με τη φλούδα τους), το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και αλατοπίπερο. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για άλλα 45 – 60 λεπτά, μέχρι το νουά να μαλακώσει.
  • Step 7 Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω το νουά να ξεκουραστεί εκεί, μέσα στο ταψί, για 15 λεπτά. Αφαιρώ τους σπάγκους και το κόβω σε λεπτές φέτες (για το καλύτερο αποτέλεσμα το κόβω με ένα μεγάλο, καλό μαχαίρι χωρίς δόντια ή με ηλεκτρικό μαχαίρι).
  • Step 8 Μοιράζω τις φέτες σε πιάτα, τις περιχύνω με τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρω.

Related Posts

Los Loros: Μία νόστιμη σύμπραξη Βενεζουέλας Κολομβίας στο κέντρο της Αθήνας

Los Loros: Μία νόστιμη σύμπραξη Βενεζουέλας Κολομβίας στο κέντρο της Αθήνας

Τα ταξίδια, η αγάπη για το φαγητό και ο ρομαντισμός του επιχειρείν συνέβαλαν ώστε να ανοίξουν ο chef Marko Rossi και η δημοσιογράφος Μάρω Παρασκευούδη το Los Loros στο κέντρο της Αθήνας. «Οι παπαγάλοι» όπως είναι στα ελληνικά το όνομα του μαγαζιού είναι ένα street […]

Mόνος στην κουζίνα

Mόνος στην κουζίνα

Πώς να φτιάξω ένα λαχταριστό μπέργκερ; Ποια μπαχαρικά πρέπει να έχει το ντουλάπι μου; Τι συνταγές μπορώ να φτιάξω με μια κονσέρβα; Πώς θα ετοιμάσω ψητό κοτόπουλο στον φούρνο, σαν της μαμάς; Πώς θα φτιάξω μια πεντανόστιμη καρμπονάρα σε 5 μόνο λεπτά; Τιραμισού στο πι […]