Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Μοσχαράκι γλυκόξινο στο τηγάνι με κρεμμύδια και ρύζι μπασμάτι

Μοσχαράκι γλυκόξινο στο τηγάνι με κρεμμύδια και ρύζι μπασμάτι
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 30΄ 25΄ 4 – 6 μερίδες 30΄ [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Πιερία!
Υλικά Εκτέλεση
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από τρανς, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα για κεμπάπ (θα το βρείτε στα super market και τα μπαχαράδικα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι βαλσάμικο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • αλάτι

Για το ρύζι μπασμάτι

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι
  • 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 σπόρια κάρδαμου πράσινου σπασμένα
  • αλάτι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
Για το μπασμάτι: Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το κάρδαμο. Ρίχνω το ρύζι και το σοτάρω ενώ το ανακατεύω συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το νερό, το δαφνόφυλλο και λίγο αλάτι. Τότε χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι να «πιει» όλο το νερό. Αποσύρω από τη φωτιά, βγάζω το καπάκι της κατσαρόλας και τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα. Τη σκεπάζω ξανά με το καπάκι της και αφήνω κατά μέρος για 10 λεπτά. Λίγο πριν σερβίρω το ρύζι πετάω τη δάφνη και ανακατεύω για να αφρατέψει.

Για το μοσχαράκι: Βάζω τις λωρίδες του κρέατος σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μείγμα του κεμπάπ, το πετιμέζι, το βαλσάμικο και το μισό ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά για να καλυφθούν οι λωρίδες από τη μαρινάδα, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω για 30 λεπτά για να μαριναριστεί το κρέας.
Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική), ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω κατά μέρος. Στραγγίζω καλά τις λωρίδες του μοσχαριού και κρατάω κατά μέρος τη μαρινάδα τους.
Δυναμώνω τη φωτιά και ρίχνω τις λωρίδες του μοσχαριού. Τις τηγανίζω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα. Προσθέτω το κέτσαπ, ανακατεύω και σβήνω με τη μαρινάδα που άφησα κατά μέρος. Ρίχνω ξανά στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα κρεμμύδια και, χωρίς να χαμηλώσω καθόλου τη φωτιά, συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά.
Προσθέτω το δυόσμο και αποσύρω από τη φωτιά. Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα και συνοδεύω με το ρύζι μπασμάτι.


Related Posts

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΜΠΟΥΤΙΑ ΠΑΠΙΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΜΠΟΥΤΙΑ ΠΑΠΙΑΣ

Η πάπια έχει ένα τρυφερό και μαλακό κρέας, το οποίο απαιτεί αργό ψήσιμο. Διαλέγετε πάντα, φρέσκα μπούτια πάπιας για να τα ψήσετε στο φούρνο, στην κατσαρόλα ή ακόμα και σε ένα λαχταριστό μπάρμπεκιου. Αν θέλετε να τηγανίσετε τα μπούτια στο τηγάνι, επιλέξτε τα κονφί. Θα […]

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]