Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Μελομακάρονα σοκολατένια

Μελομακάρονα σοκολατένια
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
35΄ 30΄ – 35΄ 40 κομμάτια κλασικού μεγέθους
ή 60 – 70 μικρές μπουκιές
[printfriendly]

 

Ελλήνων γεύσεις στο Καρπενήσι.
Υλικά Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα

  • 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ .κακάο σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι

  • 2 νεροπότηρα νερό
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 στρογγυλή φέτα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, με τη φλούδα
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. τριμμένη σοκολάτα  κουβερτούρα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 κουτ. σούπας μέλι

Για το στόλισμα

  • 3 φλιτζ. τσαγιού χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τη φέτα λεμονιού και το χυμό, την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύω. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη λιωμένη μαργαρίνη, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι,το κακάο  και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για  20-25 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 – 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι.Προσοχή: Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Ετσι, θα σιροπιάσουν τελείως αλλά θα παραμείνουν θρυπτά και ευχάριστα τραγανά, χωρίς να λασπώσουν.
Τα βάζω σε πιατέλες, φτιάχνοντας στρώσεις. Πασπαλίζω κάθε στρώση με άφθονη καρυδόψιχα.