destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΙΜΑΜ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΙΜΑΜ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΙΜΑΜ ΜΕ ΦΕΤΑ

: 4
: 1 hr
: 1 hr 15 min

Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό λαχανικό. Έχω μια αδυναμία στις γλυκές μακριές αργίτικες, τσακώνικες που για την παρακάτω συνταγή ταιριάζουν και τις προτιμάμε από τις μεγάλες, στρογγυλές φλάσκες. Διαλέγω πάντα τις βαριές, συνεκτικές και με λείο ομοιόμορφο δέρμα. Απορρίπτω τις μαλακωμένες και πλαδαρές μελιτζάνες καθώς και εκείνες, που έχουν κηλίδες. Τις διατηρώ στο ψυγείο σε πλαστικό διάτρητο σάκο για 5 μέρες. Στην κατάψυξη έχω πάντα μελιτζάνες ψημένες ή ζεματισμένες σε μπολ με ενδιάμεσες στρώσεις λαδόκολλας για την ευκολία της απόψυξης.

Ingridients
  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες μικρές
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
  • ½ κιλό ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 ½ κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου
  • 2 κιλά ντομάτες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φέτα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βαλσαμικό ξύδι
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • λίγο θυμάρι, ξερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω ένα καπάκι από τις μελιτζάνες. Χαράζω τη σάρκα μελιτζάνας χιαστί σε τομές αρκετά βαθιές. Πασπαλίζω με αλάτι. Τις αναποδογυρίζω και τις αφήνω σε τρυπητό για μία ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε αντικολητικό τηγάνι που το έχω αλείψει με ελαιόλαδο τοποθετώ τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνω σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Πρέπει να υπολογίζεται 30 λεπτά και να μην ξεχνάτε να τις γυρίζεται κάθε 5-6 λεπτά έτσι ώστε να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές.
  • Step 2 Κατόπιν μεταφέρω και αραδιάζω τις μελιτζάνες σε ταψάκι φούρνου και ετοιμάζω τη γέμιση. Ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας) στο τηγάνι και σοτάρω τα κρεμμύδια. Για να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μην καούν τα αλατίζω και χαμηλώνω τη φωτιά έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν. Προσθέτω τη κρέμα σκόρδου και τις τριμμένες ντομάτες. Κρατάω 2 από τις ντομάτες και τις κόβω σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει. Στο τέλος βάζω το βαλσαμικό και το πετιμέζι. Δύο υλικά που κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε τα, γενικά σε σάλτσα ντομάτας θα ενθουσιαστείτε! Ανακατεύω και προσθέτω τα αρωματικά.
  • Step 3 Με ένα κουτάλι πιέζω τη σάρκα κάθε μελιτζάνας και μοιράζω τη σάλτσα κρεμμυδιών –ντομάτας σε κάθε μελιτζάνα. Πασπαλίζω κάθε μελιτζάνα με φέτα και στολίζω με φετούλες ντομάτας. Περιχύνω το φαγάκι με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Step 4 Το μυστικό μου: Μπορούμε να προσθέσουμε την ώρα που σοτάρουμε τα κρεμμύδια μια κουταλιά της σούπας πελτέ έτσι θα έχουμε πιο δυνατή γεύση ντομάτας και ο πελτές θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει καλύτερα.

Related Posts

ΤΑΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΤΑΡΤΙΝΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΝΘΟΤΥΡΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Γρήγορες ταρτίνες, τέλειες για πρωινό ή brunch. Μπορείτε την κρέμα ανθότυρου να την προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις σερβίρετε.

CUPCAKES ΒΑΝΙΛΙΑ

CUPCAKES ΒΑΝΙΛΙΑ

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2-3 μπισκότα χοντροσπασμένα μέσα στη ζύμη. Προτιμήστε να είναι σοκολατένια για να υπάρχει μια ωραία χρωματική αντίθεση.