Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΑΝΤΙ ΜΕ ΠΡΟΒΕΙΟ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

ΜΑΝΤΙ ΜΕ ΠΡΟΒΕΙΟ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

ΜΑΝΤΙ ΜΕ ΠΡΟΒΕΙΟ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

: 4
: 1 hr
: 45 min

Παραδοσιακό φαγητό από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Υπάρχουν όμως διάφορες παραλλαγές στην Πόλη, τη Θράκη και τη Μικρασία. Μπελαλίδικη συνταγή που όμως, αξίζει να την φτιάξετε μιας και η γεύση της θα σας αποζημιώσει.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. νερό (περίπου)
  • Για τη γέμιση
  • 180 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 60 γρ. παστουρμά πρόβειο, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500-700 γρ. ζεστός ζωμός λαχανικών ή κότας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Βάζω σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτω το αλάτι. Κάνω μια λακουβίτσα και ρίχνω μέσα το ελαιόλαδο και το στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέτω λίγο λίγο το νερό και αρχίζω να ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια ελαστική ζύμη που να ξεκκολάει από τα χέρια. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Step 2 Ετοιμάζω τη γέμιση. Καβουρντίζω τον κιμά, χωρίς λιπαρή ουσία. Μόλις πάρει χρώμα προσθέτω το ελαιόλαδο και ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο. Ρίχνω μισό φλιτζανάκι νερό, αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 5-6 λεπτά. Προσθέτω τον παστουρμά και τον μαϊντανό κι αποσύρω από τη φωτιά. Ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Πλάθω τη ζύμη σε ρολό, και κόβω σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγω κάθε κομμάτι ζύμης σε τετράγωνο φύλλο. Κόβω κατά μήκος σε λωρίδες των 5 εκ. και στη συνέχεια τη κάθε λωρίδα σε τετράγωνα των 5 εκ.
  • Step 4 Βάζω στο κέντρο κάθε τετραγώνου, από ένα κουταλάκι γέμιση. Διπλώνω το τετράγωνο, το σφίγγω από τα πλάγια και του δίνω το σχήμα βάρκας. Όταν γεμίσω όλα τα τετραγωνάκια ζύμης, τα μεταφέρω σε λαδωμένο ταψί και τα βάζω στο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν, βγάζω το ταψί από το φούρνο και περιχύνω με ζεστό ζωμό λαχανικών. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο να πάρει βράση και να απορροφηθούν τα υγρά, περίπου κανένα εικοσάλεπτο.
  • Step 5 Ετοιμάζω τη σάλτσα γιαουρτιού αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  • Step 6 Βγάζω τα μαντί από το φούρνο και τα σερβίρω με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Related Posts

SMOOTHIES ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

SMOOTHIES ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Ελαφρύ, δροσερό και με υπέροχο άρωμα! Το πρόβειο γιαούρτι έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ελαφρύ και σε συνδυασμό με το καρπούζι και τη μαστίχα γίνονται ένα υπέροχο σνακ με λίγες θερμίδες.

SMOOTHIES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

SMOOTHIES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Τα smoothies είναι το τέλειο πρωινό για όλους. Ανάλογα με την εποχή, και τα γούστα σας αλλάζετε τα φρούτα, προσθέτετε μυρωδικά (δυόσμο, μέντα) ή και καρπούς (αμύγδαλα, goji berry, ιπποφαές) για έξτρα βιταμίνες.