Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΜΗΛΑ «ΜΥΡΩΔΑΤΑ» ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΜΗΛΑ «ΜΥΡΩΔΑΤΑ» ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΜΗΛΑ «ΜΥΡΩΔΑΤΑ» ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

: 4
: 10 min
: 35 min

Τα μήλα Ζαγοράς είναι από τα νοστιμότερα και ζουμερότερα μήλα. Άρτι αφιχθέντα στις αγορές, αξίζει να τα προτιμήσουμε για τη συνταγή μας.

Υλικά
  • 4 μεγάλα κόκκινα μήλα, κατά προτίμηση Ζαγοράς Πηλίου
  • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κρύο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 300 ml Μαυροδάφνη
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τους σπόρους) ή 1 κουτάκι βανίλια, σε σκόνη
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 150 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 4 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά τα μήλα. Κόβω οριζοντίως με ένα μαχαίρι τα «καπάκια», δηλαδή το επάνω μέρος κάθε μήλου, εκεί που βρίσκεται το κοτσάνι. Αφήνω τα «καπάκια» στην άκρη.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα μήλα όρθια σε ένα μικρό ταψάκι. Επάνω σε κάθε μήλο, στην κομμένη τους επιφάνεια, μοιράζω τα κυβάκια του βουτύρου και πασπαλίζω με την κανέλα και την καστανή ζάχαρη.
  • Βήμα 3 Ρίχνω στο ταψί τη Μαυροδάφνη, ανάμεσα στα μήλα (δεν τα περιχύνω) και προσθέτω πασπαλιστά τα σποράκια (ή τη σκόνη) της βανίλιας. Ψήνω τα μήλα για 25 – 35 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν, να μαλακώσουν και να ζαρώσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν για λίγα λεπτά.
  • Βήμα 4 Στο μεταξύ, χτυπάω το γιαούρτι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει και αφήνω κατά μέρος. Λιώνω την κουβερτούρα μέχρι να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύω σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
  • Βήμα 5 Μοιράζω τα μήλα σε πιάτα και τα ραντίζω με το λιγοστό υγρό του ταψιού. Βάζω από 1 – 2 κουτ. σούπας γιαούρτι επάνω σε κάθε μήλο, περιχύνω με τη λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζω με το φιλέ αμυγδάλου. Σερβίρω αμέσως.