Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ

: 4-6
: 20 min
: 35 min
           
: 30 min

Η πολίτικη πίτσα! Ασύγκριτη νοστιμιά, εξαιρετική απλότητα και άρωμα ανατολής. Υπέροχο πρώτο πιάτο.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • Για την επιφάνεια
  • 150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή λάπα
  • 150 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα ή σβέρκο
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (ή δυόσμος ξερός)
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού σουμάκ (κόκκινο στο χρώμα, ξινούτσικο, πολίτικο μπαχαρικό που θα βρείτε στα μπαχαράδικα και σε ορισμένα καλά παντοπωλεία)
  • 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • χυμός από ½ λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Βάζω το αλεύρι και σε μια λεκανίτσα, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω το νερό. Ανακατεύω κυκλικά με τα δάχτυλά μου, μέχρι να φέρω το αλεύρι στο νερό, και μετά ζυμώνω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνω το αλεύρι με το νερό στον μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα «γάντζος», για ζύμες. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
  • Step 2 Για την επιφάνεια των λαχματζούν: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και τα ζυμώνω με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Λαδώνω ελαφρώς 2 λαμαρίνες φούρνου ή 2 μεγάλα και ρηχά ταψιά.
  • Step 4 Κόβω τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 60 – 70 γρ. (θα βγουν περίπου 12 κομμάτια). Αλευρώνω ελαφρώς μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγω με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε δίσκο με πάχος 1 εκ.
  • Step 5 Μοιράζω το μείγμα της γέμισης στους δίσκους και ισιώνω την επιφάνεια. Βάζω τα λαχματζούν στις λαμαρίνες και τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά ο κιμάς. Τα σερβίρω ζεστά.