Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ

ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ

ΛΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ

: 4
: 30 min
: 1 hr

Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε τη σούπα από το μπλέντερ για να αποκτήσει βελούδινη υφή, σαν κρέμα. Αν είναι αρκετά υδαρή, την αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις σε μέτρια φωτιά. Αν προκύψει σφικτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή γάλα.

Υλικά
  • 150 γρ. καπνιστό μπέικον (ή μανιάτικο σύγλινο), άκοπο, το οποίο κόβουμε σε μικρούς κύβους
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ μέτριο άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα
  • 3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια στρογγυλά γογγύλια (ή 1 ρέβα), κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια (θα τα βρούμε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε μανάβικα και σε ορισμένες λαϊκές αγορές)
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες
  • 2 – 3 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα από τις ίνες τους, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1½ λίτρο (ή περισσότερο) ζωμός κότας (ή νερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο γλυκό μπούκοβο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω να ζεσταθεί μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία. Μόλις κάψει ρίχνω το μπέικον (ή το σύγλινο) και το τηγανίζω σκέτο, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό και ρόδινο. Προσθέτω το ελαιόλαδο και μετριάζω τη φωτιά. Ρίχνω το λάχανο, τα καρότα, τα γογγύλια (ή τη ρέβα), τα πράσα και το σέλερι. Τα σοτάρω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και το τζίντζερ (αν το χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω.
  • Βήμα 2 Ρίχνω τις πατάτες και το ζωμό (ή το νερό) και αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Αν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσω λίγο ακόμα ζεστό ζωμό (ή νερό), αν μειωθεί αρκετά αυτό της κατσαρόλας, για να γίνει η σούπα όσο ζουμερή τη θέλω.
  • Βήμα 3 Διορθώνω το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω τη σούπα αμέσως και πασπαλίζω κάθε μερίδα με λίγο μπούκοβο.