Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΣ «ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ»

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΣ «ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ»

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΣ «ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ»

: 4
: 45 min
: 1 hr

Εύκολος, γρήγορος και νόστιμος, ο λαχανοντολμάς αυτός δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους κλασικούς παραδοσιακούς αλλά χρονοβόρους ντολμάδες. Συνοδέψτε τον με τη σάλτσα γιαουρτιού που θα τον δροσίσει και θα του δώσει πιο ανάλαφρη νότα.

Ingridients
  • 5 - 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα ή λάπα
  • 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μικρό άσπρο λάχανο, βρασμένο σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει (κρατάτε κατά μέρος το νερό του βρασίματος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τον λαχανοντολμά: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο, για 6 – 8 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να καβουρδιστεί, να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σχετικά σπυρωτός. Προσθέτω το ρύζι και μαγειρεύω για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  • Step 2 Νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη ρίχνω 2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασα το λάχανο και μαγειρεύω για 5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον άνηθο και ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30cm. Χωρίζω το βρασμένο λάχανο στα φύλλα του και στρώνω τα μισά στο λαδωμένο ταψάκι. Από πάνω απλώνω το μείγμα του κιμά και το σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Προσθέτω 3 φλιτζάνια από το νερό στο οποίο έβρασα το λάχανο και σκεπάζω το ταψί με ένα καπάκι κατσαρόλας, μικρότερο από το ταψί, ώστε να χωράει μέσα στο ταψί και με το βάρος του να σταθεροποιήσει το φαγητό.
  • Step 4 Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα.
  • Step 5 Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Step 6 Βγάζω τον “λαχανοντολμά” από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει ελαφρά. Τον κόβω σε κομμάτια και τα μοιράζω σε πιάτα. Συνοδεύω κάθε μερίδα με 1 – 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρω.


Related Posts

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Κάτι ανάμεσα σε λαχανόριζο και πολίτικη σαλάτα με ρύζι, αυτό το πιάτο δεν είναι άλλο από ένα αμάλγαμα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και ιταλικής τεχνικής. Ενα πρώτο πιάτο που στέκεται περήφανα σε κάθε χειμωνιάτικο γιορτινό τραπέζι!

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ & ΜΥΡΩΔΙΚΑ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ:Το λαχανόρυζο, με τον τρόπο μαγειρικής που μας προτείνει η Ντίνα, είναι ένα πιάτο γεμάτο από θρεπτικά συστατικά! Το ρύζι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των τροφίμων που διαθέτουν ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες.