Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου. Παλαιοτέρα οι γυναίκες, κατά το έθιμο ζύμωναν ειδικά ψωμάκια, τα «Λαζαράκια» , στα οποία έδιναν το σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις αγιογραφίες. Τα  «Λαζαράκια»  ή «Λαζάρηδες» ή «Λαζαρούδια»   είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία   πρόσφεραν  το Λαζαροσάββατο.
Μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά σας, φτιάξτε τα «Λαζαράκια» , μοιραστείτε μαζί τους αυτή την όμορφη και δημιουργική  εμπειρία.
Να θυμάστε,  ότι τα  παιδιά μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό και τις ρίζες τους.
Υλικά
προζύμι 
4 φλιτζάνια αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
2 φλιτζάνια  σταρένιο αλεύρι 
1 φλιτζάνι  ζάχαρη 
1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
 1 με 1 ½  φλιτζάνι  χλιαρό νερό
 ½ φλιτζάνι  ταχίνι 
γαρίφαλα ολόκληρα για τα ματάκια 
Για τη γέμιση 
2  κ.γ. κανέλα σε σκόνη
2 κούπες  καρύδια 
2 κούπες  σταφίδες
 Πώς τα φτιάχνουμε:
Βήμα 1
Ανεπιάνουμε  το προζύμι. Σε λεκανίτσα   βάζουμε  το προζύμι, προσθέτουμε  λίγο χλιαρό νερό για να μαλακώσει, μετά ρίχνουμε   λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε, κάνουμε  ένα μικρό προζυμάκι.  Αφήνουμε το προζυμάκι  να  “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει, σκεπασμένο με μία πετσέτα, περίπου δύο ώρες.


Βήμα 2
Σε καθαρή λεκανίδα βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά . Ζυμώνουμε, αν χρειαστεί νερό, βρέχουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι  να γίνει η ζύμη απαλή. Αφήνουμε τη ζύμη να  “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει, σκεπασμένη με μία πετσέτα, περίπου  μία ώρα. 
Βήμα 3 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αποβραδίς βάζουμε σε νερό τις σταφίδες, την άλλη μέρα τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αλέθουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε σε μπολ, προσθέτουμε και την κανέλα, ανακατεύουμε και  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.


Αποβραδίς βάζουμε σε νερό τις σταφίδες.

Βήμα 4ο
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια. Τοποθετούμε  τις μπαλίτσες πάνω σε καθαρή πετσέτα και τις σκεπάζουμε.


Βήμα 5ο
Πιέζουμε ελαφρώς το μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε  μακρόστενο σχήμα.  Έπειτα,  το γεμίζουμε με  δυο κουταλάκια του γλυκού γέμιση (σταφιδοκάρυδο)  κλείνουμε  πιέζοντας  απαλά   τη ζύμη  για να σκεπαστεί η γέμιση και στρογγυλεύουμε όσο μπορούμε τις άκρες. Για τα  χέρια, πλάθουμε από την ζύμη ένα λεπτό κορδόνι,  το  περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά ( τη μεριά που κλείσαμε τη ζύμη) και καταλήγει  σε σχήμα Χ μπροστά, για μάτια και μύτη βάζουμε  γαρύφαλλα.

 

Τοποθετούμε τα   «Λαζαράκια»  σε λαμαρίνα με λαδόκολλα (φροντίζουμε να έχουν  απόσταση μεταξύ τους) και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν, περίπου δύο ώρες. 
Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας