Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

: 6
: 15 min
: 20 min
           
: 40 min

Παραδοσιακό ψωμάκι που γίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή και πολύ νόστιμο. Τα πιτσιρίκια θα το χαρούν ιδιαίτερα!

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250 γρ. νερό (περίπου)
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 5-6 μοσχοκάρφια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • για το στόλισμα
  • φύλλα δάφνης
  • μοσχοκάρφια
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βράζω το νερό με τα φύλλα δάφνης και τα μοσχοκάρφια για 5 λεπτά. Το σουρώνω και το αφήνω να γίνει χλιαρό. Διαλύω μέσα στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αρωματισμένο νερό και ζυμώνωμέχρι να γίνει το ζυμάρι απαλό και ελαστικό (σαν του ψωμιού). Το σκεπάζω και το αφήνω για 40 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Κόβω το ζυμάρι σε έξι κομμάτια και με ένα ψαλίδι τα διαμορφώνω σε σχήμα ανθρώπου. Στολίζω με τα μοσχοκάρφια και τα φύλλα της δάφνης.
  • Βήμα 5 Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά περίπου.