Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΛΑΔΟΨΩΜΑ

ΛΑΔΟΨΩΜΑ

ΛΑΔΟΨΩΜΑ

: 2 καρβέλια
: 10 min
: 1 hr
           
: 45 min

Με τις ζύμες του ψωμιού δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι με την αναλογία αλευριού-νερού. Το είδος του αλευριού και η υγρασία της ατμόσφαιρας, για παράδειγμα, μπορούν να επηρρεάσουν το πόσο νερό θα «τραβήξει» το αλεύρι. Ετσι, μια μικρή αυξομοίωση της δόσης του νερού είναι πολύ πιθανή. Σημαντικό πάντως είναι το καλό ζύμωμα με το χέρι ή με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ «γάντζος» για ζύμες, ώστε το ζυμάρι να γίνει μαλακό και αφράτο.

Ingridients
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 830 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο (μπορούμε να βάλουμε και αλεύρι «χωριάτικο», για ψωμί ή για ζύμωμα, όπως αναγράφεται συνήθως στη συσκευασία του και έχει κιτρινωπό χρώμα)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι (ή ρίγανη ή θρούμπι), τριμμένο
Instructions
  • Step 1 Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
  • Step 2 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει.
  • Step 3 Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε στη μέση το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μυρωδικό που θα χρησιμοποιήσουμε και το μείγμα της μαγιάς.
  • Step 4 Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσουν ζύμη. Τη ζυμώνουμε για 7 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει εύπλαστη και λεία, με σχετικά λιπαρή υφή, αφού περιέχει αρκετό λαδάκι. Εναλλακτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε τα υλικά για 4 – 5 λεπτά στον κάδο του μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική και να τυλιχθεί σχεδόν ολόκληρη γύρω από το γάντζο.
  • Step 5 Την κόβουμε στη μέση και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε καρβελάκι.
  • Step 6 Τα βάζουμε στο ταψί, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε για 45 λεπτά σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Step 7 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C. Χαράζουμε με 2 – 3 ρηχές παράλληλες τομές τα καρβελάκια και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.