Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 4-6
: 1 hr
: 1 hr 30 min
           
: 12 hr

Αντί για γίγαντες χρησιμοποιούμε κόκκινα φασόλια, όχι μόνο για το ωραίο έντονο χρώμα τους αλλά και για την ιδιαίτερη γλύκα της γεύσης τους. Αν δεν βρούμε, βάζουμε τους σκουρόχρωμους «ελέφαντες» Πρεσπών, τους οποίους όμως μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, πριν τους βάλουμε στο φούρνο.

Ingridients
  • 250 γρ. φασόλια κόκκινα (θα τα βρούμε σε παντοπωλεία και ορισμένες καλές λαϊκές αγορές –εναλλακτικά χρησιμοποιούμε «ελέφαντες» Πρεσπών)
  • 400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, με γεύση της αρεσκείας μας (με πορτοκάλι, με πράσο, με ρίγανη κ.ά.), ολόκληρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια πράσα, (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 200 ml γλυκό λευκό κρασί (π.χ. Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου)
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • ελάχιστο τσίλι σε σκόνη ή καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επομένη τα στραγγίζω, τα ξεπλένω πολύ καλά και τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα καλύπτω με άφθονο νερό και τα αφήνω να πάρουν μια βράση, σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζω για 10 – 15 λεπτά (ή για όσο διάστημα παράγεται αφρός). Συνεχίζω το βράσιμο για 20 – 30 λεπτά, τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Ζεσταίνω μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω τα λουκάνικα, ολόκληρα, και τα τηγανίζω για 5 – 7 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να ροδίσουν. Τα βγάζω, τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Step 3 Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και την ξαναβάζω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρω τα πράσα και τα κρεμμύδια, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνω με το κρασί, το αφήνω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού, τα ντοματάκια με το χυμό τους και τον πελτέ. Ανακατεύω καλά και ρίχνω τα στραγγισμένα φασόλια και 500 ml νερό. Αλατοπιπερώνω και, ρίχνω το τσίλι (ή το μπούκοβο). Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση και μαγειρεύω για 5 λεπτά.
  • Step 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 5 Αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί (ή σε μια μέτρια γάστρα) και το σκεπάζω με το καπάκι του ή με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Το βάζω στο φούρνο και ψήνω για 1 ώρα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω τα λουκάνικα και ανακατεύω με προσοχή. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 – 40 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν πολύ καλά και σχεδόν να χυλώσουν, με μια πυκνή, μελωμένη σάλτσα.
  • Step 6 Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.