DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία παραδοσιακή, γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε κολοκύθια και μελιτζάνες. Τόσο τα κολοκύθια, όσο και οι μελιτζάνες είναι λαχανικά τα οποία παρέχουν ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία παραδοσιακή και γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις μελιτζάνες. Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία υπέροχη συνταγή με σπουδαία διατροφική αξία. Τα κολοκύθια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C...
Τα ντολμαδάκια είναι από τα αγαπημένα των Ελλήνων και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα τα βρεις με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Τα τρυφερά αμπελόφυλλα σε συνδυασμό με το ρύζι και μπόλικα μυρωδικά είναι φαγητό που μοσχοβολάει «μαμά»!
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ απλό πιάτο που όλη του η «ομορφιά» στηρίζετε στα φρέσκα, εποχικά λαχανικά. Διαλέξτε λαχανικά όσο γίνεται πιο ισόπαχα, ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε εντυπωσιακά σχέδια στο ταψί.
Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία ιδανική συνταγή για μεταπασχαλική «αποτοξίνωση», με την σφραγίδα της αγαπημένης μας Ντίνας. Οι πιπεριές αποτελούν µία θαυμάσια πηγή θρεπτικών συστατικών.
Τα γεμιστά είναι το απόλυτο «μαμαδίστικο» φαγητό. Δοκιμάστε τα με ένα διαφορετικό τρόπο αντικαθιστώντας το ρύζι με την υγιεινή κινόα. Ένα πιάτο απόλυτα νόστιμο αλλά και ελαφρύ.
Απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό, λίγο μπελαλίδικο, αλλά «αρχοντικό» και με σπάνια νοστιμιά που ανταμείβει κάθε κόπο! Επειδή είναι αρκετά πλούσιο φαγητό, αποφύγετε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες γιατί θα γίνει πιο βαρύ και περισσότερο λαδερό.
Λίγο διαφορετικά παπουτσάκια από τα κλασσικά που περιλαμβάνουν κιμά και μπεσαμέλ. Τις λευκές μελιτζάνες θα τις βρείτε όλο το καλοκαίρι στους πάγκους της λαϊκής.
Φτιάξτε τους και θα με θυμηθείτε! Αφήστε που έτσι θα εκμεταλλευτείτε και τα σκληρά (αλλά όχι κατεστραμμένα) φύλλα από τα μαρούλια, που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα.
Αν θέλουμε πιο χορταστικό το φαγητό μας, μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με 200 γρ. άκοπο μπέικον που θα κόψουμε εμείς σε λεπτά μπαστουνάκια, ή 150 γρ. σύγκλινο ή απάκι.
Μέχρι να καλοκαιριάσει για τα καλά και να βγουν στην αγορά μελιτζάνες, βλίτα και μπάμιες για τα κλασικά λαδερά του καλοκαιριού, φτιάχνουμε ένα τουρλού με τα πρώτα κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια και υπέροχα μυρωδικά.
Λίγες είναι οι διαφορές του γαλλικού μπριάμ (ή τουρλού) από το δικό μας. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι το ρατατούγ μαγειρεύεται σχεδόν πάντοτε στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο, γι’ αυτό και δεν το αφήνουν να μελώσει πολύ γιατί θα διαλυθούν τα λαχανικά.
Οι χοιρινές καπνιστές μπριζόλες έχουν διακριτικά καπνιστό άρωμα, καθόλου «ισοπεδωτικό» και είναι ιδιαίτερα νόστιμες και τρυφερές. Αν δεν βρούμε (ή αν δεν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε), τις αντικαθιστούμε με 300 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρούς κύβους.
Στα μαγειρευτά φαγητά είναι καλύτερο να ρίχνουμε το πιο ντελικάτο φρέσκο μυρωδικό –εδώ το μάραθο- στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσει το άρωμά του.
Η τριμμένη πατάτα είναι μια εξαιρετική λύση για «δεμένες» πυκνές σάλτσες γιατί περιέχει άμυλο και μελώνει ωραία. Ετσι μπορεί να αντικαταστήσει το κορν φλάουρ ή την κρέμα γάλακτος, σε μαγειρευτά και σούπες.
Τα τουρλού φούρνου ή κατσαρόλας έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορούμε να βάλουμε όποια και όσα λαχανικά θέλουμε. Οσο προχωρά το καλοκαίρι μπορούμε να προσθέσουμε λίγα φασολάκια...
Τα μήλα, μελώνουν τέλεια με το ψήσιμο και προσφέρουν τη γλύκα τους στο φαγητό, γεφυρώνοντας τέλεια τις τελευταίες καλοκαιρινές γεύσεις με τις πρώτες φθινοπωρινές.
Απογειώνουμε το κλασικό μπριάμ με τη νοστιμιά του καραμελωμένου κρεμμυδιού και την υπέροχη ευωδιά του θυμαριού και, για περισσότερο «σώμα» και γεύση, προσθέτουμε μια καλή κρητική γραβιέρα.
Τα λαδερά είναι τα αγαπημένα και «σοφά» πιάτα του καλοκαιριού. Οι μπάμιες είναι λίγο παρεξηγημένες και από μια έρευνα που έκανα σε γνωστούς και φίλους αποφεύγουν να τη μαγειρέψουν...
Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό λαχανικό. Έχω μια αδυναμία στις γλυκές μακριές αργίτικες, τσακώνικες που για την παρακάτω συνταγή ταιριάζουν και τις προτιμάμε από τις μεγάλες, στρογγυλές φλάσκες.
Οι ελιές Καλαμών συνήθως έχουν έντονη αψάδα. Για να την μετριάσουμε, τις ζεματίζουμε για 3 – 4 λεπτά σε νερό που κοχλάζει και τις στραγγίζουμε (χωρίς να τις στύψουμε), πριν τις ρίξουμε στο φαγητό.
Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα χορταρικά στο νόστιμο αυτό πιάτο, όπως κολοκυθοκορφάδες, κολοκυθανθούς, αλμύρα κ.ά. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.
Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!!
Είναι σημαντικό να τρίψουμε τις φρέσκες αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και από τις βάσεις των φύλλων, που βρίσκονται γύρω από την καρδιά, γιατί είναι σκληρές και ινώδεις.
Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για τα γεμιστά της.Άλλες προσθέτουν κιμά, άλλες αντί για ρύζι χρησιμοποιούν πλιγούρι.Η παρακάτω συνταγή είναι η αγαπημένη της οικογενείας μας...
Τα γιουβαρλάκια αυτά, αν και κοκκινιστά, μπορούμε να τα αυγοκόψουμε: Χτυπάμε τα ασπράδια από 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους...
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύουμε όλοι. Με την προσθήκη του κιμά γίνεται ακόμα πιο χορταστικό και πιο νόστιμο. Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ. φέτα στη γέμιση, πριν γεμίσετε τα λαχανικά.