Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

: 15-16
: 30 min
: 30 min
           
: 1 hr 30 min

Παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα της Κύπρου που προσφερόταν σαν δώρο στα παιδιά που τριγύριζαν στα σπίτια για να αναγγείλουν την ανάσταση του Χριστού. Ζυμώνονταν την Μεγάλη Πέμπτη και ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα η παρασκευή της.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 550 γρ. νερό χλιαρό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα για το άλειμμα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 600 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 300 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
  • 200 γρ. μυζήθρα ανάλατη, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω τη μαγιά για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Προσθέτω το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύω τη ζύμη με τον γάτζο μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ ώρα.
  • Step 2 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενής μάζα.
  • Step 3 Για τις φλαούνες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 4 Χωρίζω τη ζύμη σε 15-16 κομμάτια. Με ένα πλάστη ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμη σε τετράγωνο φύλλο περίπου 20×20 εκ. Βάζω στο κέντρο του τετραγώνου αρκετή γέμιση (τουλάχιστον 4 γεμάτες κουταλιές) για να δημιουργηθεί ένα λοφάκι.
  • Step 5 Διπλώνω τις δύο αντικριστές πλευρές προς το λοφάκι της γέμισης, χωρίς να το καλύψω. Στη συνέχεια διπλώνω και τις δύο άλλες πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Μεταφέρω την πρώτη φλαούνα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Step 6 Αλείφω τις φλαούνες με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
  • Step 7 Ψήνω για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Related Posts

BABKA ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

BABKA ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Το διαφορετικό τσουρέκι για τους λάτρεις της σοκολάτας. Γεμιστό και με εντυπωσιακό πλέξιμο θα γίνει το αγαπημένο σας.

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ

Είναι πανεύκολο και πολύ ιδιαίτερο σάμαλι που δεν χρειάζεται σιρόπι αφού η καραμέλα και τα σαγκουίνια το κάνουν απίστευτα ζουμερό. Αν θέλετε να το απογειώσετε μπορείτε να το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.



Subscribe