Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ

: 50-60
: 20 min
: 15 min
           
: 15 min

Φτιάξτε μόνοι σας υπέροχα και τραγανά κριτσίνια για κάθε στιγμή της ημέρας. Ιδιαίτερα για τις γιορτές, τα σπιτικά, χειροποίητα κριτσίνια σας θα συνοδέψουν μους και ντιπ για το γιορτινό τραπέζι ή το μπουφέ.

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ολικής άλεσης), κοσκινισμένο
  • 150 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα ή πικάντικη γραβιέρα Κρήτης ή παρμεζάνα, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά + 1 κρόκος επιπλέον, ελαφρά χτυπημένος, για το άλειμμα
  • 200 γρ. ανάμεικτοι σπόροι, ειδικοί για πολύσπορο ψωμί (π.χ. ηλιόσποροι, πασατέμπο, λιναρόσπορος, σουσάμι απλό και μαύρο –θα τους βρείτε σε σούπερ μάρκετ αλλά προτιμήστε όλα βιολογικά, από τα ανάλογα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά τα δύο κοσκινισμένα άλευρα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Βήμα 2 Χτυπάω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει ελαφρά. Προσθέτω το κρασί, το τυρί, το ροζ πιπέρι και τα αυγά και συνεχίζω το καλό χτύπημα για 5 – 6 λεπτά, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μέτρια, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  • Βήμα 3 Χαμηλώνω την ταχύτητα ξανά, προσθέτω τους μισούς σπόρους και σταδιακά, το μείγμα αλεύρων, χτυπώντας ασταμάτητα, κατά προτίμηση με το εξάρτημα «γάντζος» ειδικό για ζύμες. Εναλλακτικά, τα ζυμώνω με το χέρι. Οπως και νά ‘χει, τα ζυμώνω καλά, για 7 – 8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και αρκετά λεία.
  • Βήμα 4 Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω σο ψυγείο για 15 λεπτά για να «ξεκουραστεί».
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και κόβω κομμάτια ζύμης με μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Πλάθω το κάθε κομμάτι με τις παλάμες μου σε λεπτά και μακριά μπαστουνάκια (κριτσίνια) και τα αραδιάζω στις λαμαρίνες.
  • Βήμα 6 Αλείφω με πινελάκι τα κριτσίνια με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζω με τους υπόλοιπους σπόρους. Ψήνω τα κριτσίνια για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε καλά κλεισμένο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο.