Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

: 35-40
: 15 min
: 20 min
           
: 20 min

Τραγανά και νόστιμα, τα κριτσίνια αυτά μπορούμε να τα σερβίρουμε με σαλάτες αλλά και κάθε είδους ντιπ. Διατηρούνται για αρκετές ημέρες σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό κουτί, σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Υλικά
  • 830 γρ. αλεύρι σταρένιο, σκληρό, για ψωμί (το βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία)
  • 70 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 15 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 420 γρ. νερό
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε μια λεκάνη (ή σε ένα μεγάλο μπολ) βάζω το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύω με τα χέρια. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν καλά και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη αφράτη που να ξεκολλά από τα χέρια και τα τοιχώματα του μπολ. Εναλλακτικά, τα ζυμώνω στον κάδο του μίξερ πάγκου με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες.
  • Βήμα 2 Στρώνω με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Σε ένα μπολ βάζω μπόλικο κρύο νερό και σε μια πιατέλα απλώνω το σουσάμι. Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα και με τις παλάμες τα πλάθω σε μακρόστενα μπαστουνάκια μήκους περίπουυ 15 εκ. Τα βουτάω ένα-ένα στο νερό, τα βγάζω αμέσως και τα κυλάω στο πιάτο με το σουσάμι, μέχρι να καλυφθούν παντού. Τα αραδιάζω στο ταψί, αφήνοντας απόσταση 2 – 3 εκ. μεταξύ τους, και τα αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά, για να «ξεκουραστούν».
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βάζω το ταψί όπως είναι στο φούρνο και ψήνω τα κριτσίνια για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν τραγανά.