Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΑΥΡΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΑΥΡΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΑΥΡΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

: 40-45
: 20 min
: 30 min
           
: 15 min

Απλώς υπέροχα για σνακ κάθε στιγμή της ημέρας αλλά και για να συνοδέψετε όλα τα σπιτικά ντιπ και αλείμματα. Αν δεν θέλετε να βάλετε ελιές παραλείψτε τις ή αντικαταστήστε τις με κάτι άλλο, π.χ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.

Υλικά
  • 440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 310 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 75 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 15 γρ. αλάτι
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 200 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 100 γρ. ελιές της αρεσκείας σας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δύο κοσκινισμένα άλευρα, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το μαλακωμένο βούτυρο, το αυγό, το αλάτι, την ξηρή μαγιά, το νερό, τη ρίγανη και τις ελιές. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματίσουν μια ζύμη. Τη ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια μου.
  • Βήμα 2 Εναλλακτικά, δουλεύω όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ πάγκου, με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες.
  • Βήμα 3 Κόβω τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, βάρους 30 γρ. το καθένα και στη συνέχεια τα πλάθω με τις παλάμες μου σε μακρόστενα μπαστουνάκια, σαν κριτσίνια, μήκους περίπου 10 εκ.
  • Βήμα 4 Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζω εκεί τα κριτσίνια, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Τα αφήνω κατά μέρος για 10 – 15 λεπτά, για να «ξεκουραστούν».
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και ψήνω τα κριτσίνια για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.