Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Κριθαρότο με γαρίδες

Κριθαρότο με γαρίδες
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
15΄ 30΄ 4 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στην Αθήνα
Υλικά Εκτέλεση
  • 700 – 1.000 ml ζωμός λαχανικών
  • 10 – 12 γαρίδες μεγάλου μεγέθους, φρέσκιες ή κατεψυγμένες καθαρισμένες μόνο στην ουρά (κρατάμε τα κεφάλια)
  • 6 – 8 κλωστίτσες σαφράν
  • 4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • άφθονη πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζω το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και τον ζεσταίνω μέχρι να πάρει βράση. Αφήνω το ζωμό να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που μόλις να ανακινείται, και προσθέτω το σαφράν για να τον αρωματίσει και να του δώσει χρώμα.
Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζω με μπόλικη πάπρικα. Μόλις αρωματιστεί το λάδι ρίχνω το κριθαράκι και σοτάρω μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτω το κρεμμύδι, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω.
Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγομαγειρεύω, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Προσθέτω την επόμενη δόση ζωμού και μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Με άλλα λόγια, μαγειρεύω το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Στο μισό χρόνο του μαγειρέματος προσθέτω τις γαρίδες και συνεχίζω. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω μια γενναία δόση πάπρικας και ανακατεύω πολύ καλά. Τέλος, ρίχνω το μαϊντανό και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.