Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Κρασιά Λαφαζάνη… μια νέα γενιά έτοιμη να μας εκπλήξει!

Κρασιά Λαφαζάνη… μια νέα γενιά έτοιμη να μας εκπλήξει!

Μια τόσο διαφορετική βραδιά ζήσαμε στο Yolenis στις 16 Μαΐου. Η καλεσμένη μου ; Η εντυπωσιακή Αθηνά Λαφαζάνη, κόρη του Σπύρου Λαφαζάνη, που παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, μας εξέπληξε ευχάριστα! Μπορεί να ασχολείται με το εμπορικό τμήμα, όμως εκείνη και ο αδερφός της μεγάλωσαν μέσα στα κρασιά. Έτσι η δυναμική Αθηνά, αποφάσισε να συνδυάσει τα τόσο λαχταριστά κρέατα Carnicero από τον φίλο μου τον Αντώνη Καραμαλέγκο με 4 φοβερά κρασιά, από τα πιο δυνατά που έχουν.
Να ξέρετε πάντως πως τα κρασιά Λαφαζάνη κρατάνε καλά εδώ και 72 χρόνια, όταν ο παππούς της Αθηνάς, ξεκίνησε να φτιάχνει κρασιά στη περιοχή του Πειραιά. Με τα χρόνια και το μεράκι για καλό κρασί, υπολογίζουμε σήμερα ότι έχουν 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα στη πανέμορφη Νεμέα της Πελοποννήσου βγάζοντας 4000 τόνοι κρασιού ετησίως.
Εφόσον ήξερα πως σε αυτό το μάθημα θα είχα εξαιρετικά κρασιά και κρέατα, αποφάσισα να φτιάξω σπιτικές σάλτσες ( κέτσαπ, σάλτσα με ψητές φράουλες, σάλτσα τζίντζερ και πετιμέζι ) που θα συνοδεύουν τα κρέατα και ένα υπέροχο επιδόρπιο εκμέκ με φράουλες.
Ξεκινήσαμε λοιπόν, με μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, μαθαίνοντας κάποια μυστικά από τον Αντώνη όσο αφορά το κρέας και συνδυάζοντας το με ένα λευκό κρασί με ποικιλία 100% Μαλαγουζιάς. Το Geometria Μαλαγουζιά. Με το απαλό κίτρινο χρώμα του και τις πράσινες ανταύγειες, μας μάγεψε με τη πρώτη ματιά. Καταλάβαμε αμέσως το πλούσιο άρωμα φρούτων και λουλουδιών που είναι άλλωστε χαρακτηριστικό της ποικιλίας αυτής. Όσο περνάει ο καιρός, ωριμάζει και διατηρεί έτσι τη γοητεία του.
Μετά ήρθε η σειρά των μπέργκερ, εκεί να δείτε ενθουσιασμός! Τα τόσο λαχταριστά μπέργκερ από τον φίλο μου Αντώνη με τα τόσο καλά ψημένα μπιφτέκια, μας περιμέναν για να τα γευτούμε πάλι με τη Μαλαγουζιά αλλά και με ένα φρέσκο κόκκινο κρασί με ποικιλία 60% Αγιωργίτικο και 40% Cabernet Sauvignon. Αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα του με εντυπωσίασε αμέσως. Ότι έπρεπε αφού αυτό το κρασί συνοδεύει κρέατα με κόκκινες σάλτσες, αλλαντικά και παχιά κίτρινα τυριά.
Το κρασί πλέον συμπληρώνει ένα γεύμα και μια καλή παρέα, είναι πλέον απόλαυση! Κατά τη διάρκεια του cooking class ήρθε από τη Νεμέα μόνο για τη βραδιά αυτή και ο μπαμπάς της Αθηνάς! Εκεί μπορέσαμε να μάθουμε ακόμα πιο πολλά μυστικά! Τιμή μας που ήταν μαζί μας! Το πάθος του για τα κρασιά και η γνώση που έχει, δεν περιγράφονται με λέξεις, απλώς εύχομαι μια μέρα να μπορέσετε να τον συναντήσετε… θα με θυμηθείτε!
Στη συνέχεια είχαμε και άλλα λαχταριστά κρέατα ( κοτόπουλο, χοιρινό ….και ένα Τ- Bone Steak), ψημένο στο φούρνο, στον αέρα. Τα γευτήκαμε με κρασιά που αντιπροσωπεύουν τη Νεμέα. Το Νεμέα Αγιωργίτικο. Είχε αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, βανίλιας και καπνού. Μια απίστευτη έκρηξη στο στόμα μας τρώγοντας τα κρέατα. Δεν ξεχνάμε και το Geometria Αγιωργίτικο με φωτεινό κόκκινο χρώμα με πορφυρές ανταύγειες, ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων – κεράσια και δαμάσκηνα – με νότες μαύρου πιπεριού.

Τέλος για το γλυκό, η Αθηνά έβαλε τα δυνατά της, επιλέγοντας για το εκμέκ φράουλας το καλύτερο τσίπουρο που έχω δοκιμάσει ποτέ! Ένα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο με ποικιλίες Αγιωργίτικο, μοσχάτο και σαββατιανό. Τα πλούσια του αρώματα δεν πρόκειται να τα ξεχάσω πότε!
Τελικά το ελληνικό κρασί δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το γαλλικό! Μου αρέσει όταν συναντώ ανθρώπους με πάθος, γνώση και αγάπη για αυτό που κάνουν.