Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ

ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ

ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ

: 30 min
           
: 24 hr

Θα το βρείτε δίπλα στη θάλασσα, να «γλύφει» τα ριζά των βράχων ή ακόμα και τους τοίχους και τις ξερολιθιές δίπλα στο κύμα. Είναι σκουροπράσινο φυτό, με φύλλα λεπτά, μακριά και μυτερά και κοτσάνια σχετικά χοντρούτσικα αλλά χυμώδη που κόβονται πανεύκολα. Θα το βρείτε όλο το καλοκαίρι και θα μαζέψετε όσο περισσότερο μπορείτε, μαζί με τα κλωνάρια του.

Υλικά
  • μπόλικο κρίταμο
  • ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μαζεύω μπόλικο κρίταμο. Όταν λέω μπόλικο, εννοώ μπόλικο γιατί μόλις αφαιρέσω τα κοτσάνια θα μειωθεί η ποσότητα. Όταν το φέρω στο σπίτι θα κόψω ένα-ένα τα φύλλα (τις τρυφερές κορυφές τις αφήνω με τα κοτσανάκια τους γιατί είναι πολύ τρυφερά).
  • Βήμα 2 Το ξεπλένω ένα-δυο χέρια σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζω.
  • Βήμα 3 Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό, καλά αλατισμένο. Όταν πάρει μια καλή βράση ρίχνω όλο μαζί το κρίταμο και περιμένω να ξαναπάρει βράση το νερό. Μετράω 1 – 2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 4 Στραγγίζω το κρίταμο σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και το ξεπλένω με μπόλικο κρύο νερό –ιδανικά, το βάζω σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και μια-δυο χούφτες παγάκια, ώστε να παραμείνουν τα φύλλα πράσινα και τραγανά.
  • Βήμα 5 Στραγγίζω και απλώνω καλά το κρίταμο σε μεγάλες και καθαρές πετσέτες κουζίνας. Το αφήνω εκεί για 2 – 3 ώρες, μέχρι να στεγνώσει τελείως.
  • Βήμα 6 Αποστειρώνω μερικά γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζω καλά με τα φύλλα του κρίταμου. Τα γεμίζω μέχρι επάνω με ξίδι από λευκό κρασί, ώστε να τα καλύψει καλά. Ανάλογα με το πόσο δυνατό και αψύ θέλω το τουρσί το αφήνω για 12 – 24 ώρες, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.
  • Βήμα 7 Την επόμενη ημέρα αδειάζω το ξίδι από τα βαζάκια (προσέχω να μην βγει και το κρίταμο) και τα γεμίζω αυτή τη φορά μέχρι επάνω, με καλό ελαιόλαδο. Κλείνω τα βαζάκια και τα φυλάω σε μέρος σκοτεινό και δροσερό ή ακόμα και στο ψυγείο.
  • Βήμα 8 Αν το βάλω στο ψυγείο, βγάζω την ποσότητα που θέλω κάθε φορά και την αφήνω για 5 – 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ζεσταθεί ξανά το παγωμένο λάδι και να ρευστοποιηθεί.

Related Posts

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΣΤΟ ΒΑΖΟ!

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΣΤΟ ΒΑΖΟ!

Τα καλύτερα εποχικά λαχανικά υπαίθριας καλλιέργειας έχουν γεμίσει τους πάγκους της λαϊκής και του μανάβη. Εκτός από τα αγαπημένα μου λαδερά και την αξεπέραστη χωριάτικη, έχω κι άλλες ιδέες για να αιχμαλωτίσω τη νοστιμιά τους, όπως σάλτσες, τουρσιά και μαρμελάδες θα με συντροφεύουν από εδώ […]

ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ

ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ

Θα είναι έτοιμα σε 4 – 6 εβδομάδες αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση εκεί για πολλούς μήνες. Είναι θαυμάσια σε σπιτική ρώσικη σαλάτα, σε χάμπουργκερ, σε σαλάτες, σε ντιπ, ενώ είναι το μόνο υλικό…