Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΕ ΦΟΡΜΑΚΙΑ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΕ ΦΟΡΜΑΚΙΑ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΕ ΦΟΡΜΑΚΙΑ

: 4
: 45 min
: 20 min

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος σουφλέ που δεν φουσκώνει μεν πολύ, γίνεται όμως ιδιαίτερα αφράτο και ανάλαφρο. Αν δεν έχετε ατομικά φορμάκια, φτιάχνετε τη συνταγή σε ένα μεγάλο, κλασικό σκεύος για σουφλέ.

Ingridients
  • 600 γρ. κουνουπίδι, χωρισμένο στα μπουκετάκια του
  • 2 αυγά + 2 κρόκοι αυγών, όλα βιολογικά
  • 300 ml γάλα
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι), τριμμένη
  • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Βάζω τα μπουκετάκια του μπρόκολου στο ειδικό καλαθάκι για μαγείρεμα στον ατμό (αν δεν έχετε, μπορείτε απλώς να στερεώσετε ένα μεταλλικό σουρωτήρι στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία έχετε ρίξει λίγο νερό, να σκεπάσετε την κατσαρόλα και να φτιάξετε έτσι έναν αυτοσχέδιο ατμομάγειρα). Τα μαγειρεύω στον ατμό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια, όσο είναι ακόμα καυτά, τα λιώνω με το πρες-πουρέ, ή με το μύλο λαχανικών ή με ένα πιρούνι. Τον αφήνω κατά μέρος για λίγο, μέχρι να κρυώσει ελαφρά.
  • Step 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά και τους κρόκους, προθέτω το γάλα και στη συνέχεια το αλεύρι πασπαλιστά και χτυπάω καλά με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο μείγμα, χωρίς κομπαλάκια όσο γίνεται.
  • Step 3 Προσθέτω τα 2/3 της παρμεζάνας και το μισό από το λιωμένο βούτυρο, και ανακατεύω καλά. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύω ξανά και τέλος ρίχνω τον πουρέ του κουνουπιδιού.
  • Step 4 Με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο αλείφω το εσωτερικό από 4 – 6 ατομικά φορμάκια για σουφλέ (πυρίμαχα ή μεταλλικά) και σκορπίζω εκεί την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα. Αδειάζω το μείγμα κουνουπιδιού στα φορμάκια, αφήνοντας 1 εκ. από τα χείλη τους και τα βάζω σε ένα ταψάκι, το οποίο τοποθετώ σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.
  • Step 5 Ψήνω τα σουφλεδάκια για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν. Τα σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με σαλάτα εποχής.