Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΠΑΝΕ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΠΑΝΕ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΠΑΝΕ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ

: 4
: 30 min
: 30 min

Το μυστικό μου για τραγανή αλλά πολύ αφράτη κρούστα είναι η προσθήκη δύο απλών υλικών στο χυλό: μαρέγκας (για τεχνική που θυμίζει την ιαπωνική τεμπούρα) και κορν φλάουρ που κάνει πολύ τραγανή την κρούστα.

Ingridients
  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, πλυμένο
  • αλάτι
  • Για το κουρκούτι
  • 8 – 10 κλωστίτσες σαφράν
  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτάκι μπίρα (330 ml)
  • τα ασπράδια από 2 αυγά, χτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για το πικάντικο ντιπ γιαουρτιού
  • 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα πιπέρια, χονδροσπασμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
Instructions
  • Step 1 Για το ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά του. Σκεπά το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσω.
  • Step 2 Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει βάζω με προσοχή στην κατσαρόλα το κουνουπίδι, με το κοτσάνι προς τα κάτω και το κεφάλι του επάνω. Το βράζω για 10 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό), μέχρι να μαλακώσει λίγο αλλά να παραμείνει τραγανό.
  • Step 3 Το βγάζω, το στραγγίζω καλά και το αφήνω να κρυώσει.
  • Step 4 Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολάκι βάζω 1 φλιτζανάκι του καφέ καυτό νερό και ρίχνω το σαφράν. Το αφήνω για 30 λεπτά.
  • Step 5 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τη μπίρα, αργά και με προσοχή γιατί αφρίζει έντονα. Προσθέτω το νερό με το σαφράν και αρχίζω να ανακατεύω με ένα πιρούνι, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξω ένα κουρκούτι-χυλό, μέτριο, ούτε πολύ πυκνό ούτε πολύ αραιό. Αν γίνει πιο σφικτό αραιώνω με λίγο νερό (ή με λίγη ακόμα μπίρα, να έχω), ενώ αν γίνει πιο αραιό ρίχνω πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύω με το πιρούνι.
  • Step 6 Προσθέτω τη μαρέγκα και την ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, για να μην χάσει τον όγκο της.
  • Step 7 Χωρίζω με προσοχή το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του.
  • Step 8 Βάζω να κάψει μπόλικο λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, μέχρι η στάθμη του να φτάσει ως τη μέση του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Παίρνω ένα-ένα τα μπουκετάκια με μια λαβίδα κουζίνας, τα βυθίζω στο χυλό, τα αφήνω για 2 – 3 δευτερόλεπτα πάνω από το μπολ να στάξουν την περίσσεια του χυλού και τα βάζω στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζω σε δόσεις, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια κρούστα τραγανή και χρυσαφένια.
  • Step 9 Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά. Τα συνοδεύω με το πικάντικο ντιπ γιαουρτιού.