Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

: 10-12
: 20 min
: 15 min
           
: 30 min

Ένα κουλούρι-έμβλημα της αγαπημένης μου Θεσσαλονίκης. Μαλακό, αφράτο, σουσαμένιο είναι το τέλειο σνακ!

Ingridients
  • 500 γρ. αλεύρι άσπρο, δυνατό (ζητήστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας)
  • 10 γρ. αλάτι ψιλό
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. μέλι
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 320 γρ. νερό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • σουσάμι (αρκετό)
Instructions
  • Step 1 Ρίχνω όλα τα υλικά, εκτός από τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και δουλεύω τα υλικά για 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Step 2 Μετά το 10λεπτο και χωρίς να σταματήσω το μίξερ, θρυμματίζω την μαγιά μέσα στον κάδο και συνεχίζω το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να «απορροφηθεί» η μαγιά και να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή.
  • Step 3 Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Step 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  • Step 5 Κόβω σε κομμάτια των 80 γραμμαρίων και τα πλάθω σε κορδονάκια. Ενώνω τις άκρες του κορδονιού σε κύκλο και «ρολάρω» στο σημείο της ένωσης για να κολλήσει καλά.
  • Step 6 Βουτάω το κουλούρι σε μια λεκανίτσα με νερό και αμέσως μετά στο σουσάμι (Το οποίο πρέπει να είναι πολύ) φροντίζοντας να κολλήσει αρκετό επάνω στο κουλούρι.
  • Step 7 Μεταφέρω τα κουλούρια σε λαμαρίνα (δίνοντας το κυκλικό τους σχήμα) και τα αφήνω για 20 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Step 8 Ψήνω τα κουλούρια για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα αλλά να μην ξεροψηθούν.