Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Κοτόπουλο με κρέμα σκόρδου και καραμελωμένα καρότα

Κοτόπουλο με κρέμα σκόρδου και καραμελωμένα καρότα
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 1 ώρα + 30΄ 6 μερίδες 2-3 ώρες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στην Ερέτρια.
Υλικά Εκτέλεση
Για την κρέμα σκόρδου

  • 10 κεφάλια σκόρδο
  • λίγο αλάτι χοντρό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο 1½ κιλό περίπου
  • χυμός από 2 πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικά (κρατάω τις πορτοκαλόκουπες από το ένα πορτοκάλι)
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό (κρατάω τις λεμονόκουπες)
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. γλυκού πουρέ σκόρδου
  • 7-8 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
  • 2 κιλά καρότα μικρά, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον κρέμα σκόρδου: Προθερμαίνω το φούρνο στους 140°C.
Κρατάω τα κεφάλια σκόρδου ολόκληρα και με ένα μαχαιράκι κόβω λίγο από το πάνω μέρος μέχρι να φανούν οι άκρες τους. Στρώνω σε μια λαμαρίνα ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, και από πάνω τοποθετώ ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος. Τοποθετώ τα σκόρδα με το κομμένο μέρος τους προς τα πάνω. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κλείνω πρώτα το χαρτί ψησίματος σε πακέτο και απ’ έξω τυλίγω το αλουμινόχαρτο. Ψήνω για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα. Ανοίγω με προσοχή το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος. Τοποθετώ το μύλο λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω λίγα λίγα τα κεφάλια σκόρδου (χωρίς να τα καθαρίσω). Αλέθω καλά μέχρι να βγει όλο το σκόρδο στο μπολ. Το αφήνω να κρυώσει και το μεταφέρω σε ένα βάζο. Διατηρείται για 1 μήνα στο ψυγείο.

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μπολ ρίχνω την μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, την κρέμα σκόρδου, τους χυμούς (λεμόνι, πορτοκάλι), τα 3 κλαδάκια θυμάρι τριμμένα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνουν σαν κρέμα.
Φοράω ένα ζευγάρι γάντια και πλένω το κοτόπουλο, το σκουπίζω με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνω καλά μέσα έξω. Το Αλείφω εσωτερικά με το γιαούρτι. Κόβω σε χοντρά κομμάτια τις δύο λεμονόκουπες και την μία πορτοκαλόκουπα και τα βάζω μέσα στο κοτόπουλο. Κλείνω το άνοιγμα με την μισή πορτοκαλόκουπα που έχει περισσέψει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Ρίχνω τα καρότα στο ταψί, αλατοπιπερώνω, τρίβω 2 κλαδάκια θυμάρι και ραντίζω με το μισό μίγμα της μουστάρδας. Ανακατεύω με τα χέρια και τα σπρώχνω στα πλάγια του ταψιού. Στο κενό που δημιουργείται βάζω το κοτόπουλο, το αλείφω με το υπόλοιπο γλάσο και σκορπάω τα υπόλοιπα κλαδάκια θυμαριού. Γυρίζω το κοτόπουλο στο πλάι και ψήνω για 40 λεπτά.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και γυρίζω το κοτόπουλο και στο άλλο πλάι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα σαράντα λεπτά.
Βάζω το κοτόπουλο στο ταψί. Σε μια γαστρα στρώνω τα καρότα και τα ραντίζω με λίγο από το μίγμα μουστάρδα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και τοποθετώ επάνω το κοτόπουλο. Αλείφω καλά το κοτόπουλο με το υπόλοιπο μίγμα μουστάρδα και τοποθετώ τη γάστρα στο φούρνο χωρίς να την σκεπάσω. Αφήνω το κοτόπουλο να ψηθεί για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και μετά σκεπάζω με το καπάκι. Συνεχίζω το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσουν τα καρότα.