Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΜΕ ΜΟΣΧΑΤΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΜΕ ΜΟΣΧΑΤΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΜΕ ΜΟΣΧΑΤΟ

: 4
: 10 min
: 20 min

Το γλυκό Μοσχάτο της Σάμου είναι από τα πιο αγαπημένα μου κρασιά και φροντίζω να το «παντρεύω» σε πολλές συνταγές μου. Εδώ κάνει το κοτοπουλάκι να μεθύσει από τη γλύκα του!

Ingridients
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα, καλά χτυπημένα με τον μπάτη*
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας (προτιμήστε μια βιολογική)
  • 3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική ή καλής ποιότητας ντοματοπελτές
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο καρότο (ή 2 μέτρια), κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένοι σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (ή ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γλυκό κρασί Μοσχάτο Σάμου
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
Instructions
  • Step 1 Κόβω τα καλά χτυπημένα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες με πάχος 1 εκ. Σε ένα μπολάκι ρίχνω τη σάλτσα σόγιας, τα δύο είδη ξιδιού, την κέτσαπ (ή τον πελτέ) και τα χτυπάω καλά με ένα πιρούνι. Αφήνω κατά μέρος.
  • Step 2 Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις λωρίδες κοτόπουλου, το κρεμμύδι και το καρότο για 4 – 5 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσθέτω το τζίντζερ (φρέσκο ή ξερό), ανακατεύω απαλά και σβήνω με το Μοσχάτο.
  • Step 3 Μαγειρεύω για περίπου 4 λεπτά, μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνω το μείγμα ξιδιών και σόγιας, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου η σάλτσα να σκουρύνει και να σιροπιάσει. Τέλος, ρίχνω το μέλι, ανακατεύω απαλά για να διαλυθεί και μαγειρεύω για άλλα 2 λεπτά. Σερβίρω το φαγητό αμέσως και το συνοδεύω με απλό ρύζι μπασμάτι.
  • Step 4 *Για να χτυπήσω φιλέτα κρέατος ή κοτόπουλου, χρησιμοποιώ τον μπάτη, ένα ειδικό εργαλείο που μαλακώνει τις ίνες τους και κάνει αυτά τα υλικά να μαγειρεύονται γρηγορότερα και να απορροφούν ευκολότερα τις μαρινάδες. Μπάτη θα βρείτε σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά ένα βαρύ γουδοχέρι ή ένας βαρύς και χοντρός πλάστης είναι εξίσου αποτελεσματικά.