Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Κοτόπιτα με τραχανά σε χωριάτικο φύλλο

Κοτόπιτα με τραχανά σε χωριάτικο φύλλο
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 30΄ 1 ώρα 6 μερίδες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στην Λευκάδα!
Υλικά Εκτέλεση
 Για την πίτα

  • 9 χωριάτικα φύλλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χτυπημένο με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι (κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τραχανά, γλυκό
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
  • 3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι με το πράσο. Αλατοπιπερώνω. Μόλις μαραθούν τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω τα κυβάκια κοτόπουλου και τα σοτάρω μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με την πάπρικα. Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο προσθέτω στο τηγάνι και το κρεμμύδι με το πράσο. Ανακατεύω και ρίχνω και τον τραχανά, προσθέτω 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνω το φαγητό να πάρει βράση. Μετά από 5 λεπτά αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτω στο μείγμα το ανθότυρο και τα φρέσκα αρωματικά.
Χτυπάω σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω το μίγμα στη γέμιση και ανακατεύω καλά.

Για την πίτα: Λαδώνω καλά ένα ταψάκι.
Παίρνω ένα φύλλο χωριάτικο και το βάζω τσαλακωμένο στο ταψί. Λαδώνω λίγο και σκεπάζω με άλλα δύο φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα. Αδειάζω τη μισή γέμιση και στρώνω με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα και ρίχνω την υπόλοιπη γέμιση.
Τελειώνω, σκεπάζοντας με τα τελευταία φύλλα. Αλείφω καλά με το μίγμα αυγού-ελαιόλαδου και πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω στο φούρνο για 50 λεπτά με μια ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα.


Related Posts

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]