Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

: 6
: 15 min
: 1 hr 30 min

Φυσικά μπορείτε να συνοδέψετε το κοτόπουλο, με ρύζι καστανό, με κουσκούς ή πλιγούρι. Το φαγόπυρο όμως, είναι πιο νόστιμο. Τολμήστε να το εντάξετε στη διατροφή σας και θα δείτε πόσο θα το αγαπήσετε.

Ingridients
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγαλούτσικο κοτόπουλο, βάρους 1.500 - 1.700 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια, καλά πασπαλισμένα με αλατοπίπερο
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε φέτες των 2 εκ.
  • 1 κλωνάρι σέλερι, λεπτοκομμένο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 550 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για τη σάλτσα δαμάσκηνου
  • 250 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  • 400 - 500 γρ. νερό
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • Για το φαγόπυρο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 260 γρ. φαγόπυρο
  • 1.000 ml ζωμός κοτόπουλου, ζεστός
  • αλατοπίπερο
Instructions
  • Step 1 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει. Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση και τα τηγανίζω έντονα για 3 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε εύκολα. Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα ροδίζω σε δύο δόσεις –είναι προτιμότερο να ξοδέψω λίγο παραπάνω χρόνο αλλά τα κομμάτια να ροδίσουν καλά, παρά να τα βάλω όλα μαζί και να «βράσουν», αντί να τηγανιστούν και να ροδίσουν. Βγάζω τα ροδισμένα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.
  • Step 2 Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνω στην κατσαρόλα το καρότο, το σέλερι και τα κρεμμύδια. Τα σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναβάζω στην κατσαρόλα τα ροδισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, μαζί με τα νόστιμα ζουμάκια που μαζεύτηκαν στην πιατέλα, ανακατεύω με προσοχή και σβήνω με το ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνω το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι, αφήνω το ζωμό να πάρει μια βράση και χαμηλώνω καλά τη φωτιά. Σιγομαγειρεύω το φαγητό για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι το ψαχνό του κοτόπουλου να μαλακώσει καλά.
  • Step 3 Για τη σάλτσα δαμάσκηνου: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα δαμάσκηνα, το νερό, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και τα βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 35 λεπτά, μέχρι τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν πολύ καλά και να φτιάξω έναν ωραίο, πηχτό ζωμό. Αφήνω κατά μέρος.
  • Step 4 Βγάζω από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνω σε μια πιατέλα. Αφαιρώ προσεκτικά τα δαμάσκηνα από το κατσαρολάκι, με ένα πιρούνι, και τα βάζω στην άκρη της πιατέλας με το κοτόπουλο. Κρατάω το ζουμί από τα δαμάσκηνα στην άκρη. Σουρώνω το ζουμί της κατσαρόλας από λεπτή σήτα, πιέζοντας τα λαχανικά με ένα κουτάλι για να βγάλουν το μέγιστο της λιωμένης, νόστιμης σάρκας τους στο ζουμί από κάτω.
  • Step 5 Ξεπλένω και σκουπίζω πολύ καλά την κατσαρόλα που μαγείρεψα το κοτόπουλο. Ζεσταίνω εκεί το υπόλοιπο λάδι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύω καλά με το σύρμα, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί, να πάρει δηλαδή απαλό καστανό χρώμα και να μυρίσει όμορφα. Προσθέτω το ζωμό από τα δαμάσκηνα και το σουρωμένο ζουμί του κοτόπουλου και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Σιγομαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια σάλτσα ομοιογενή και πυκνή. Αν παραπήξει, την αραιώνω με λίγο ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή ζεστό νερό, και ανακατεύω καλά. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 6 Για το φαγόπυρο: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και το φαγόπυρο, ανακατεύω για 2 – 3 λεπτά και σβήνω με το ζωμό κοτόπουλου. Τον αφήνω να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνω, μετριάζω καλά τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 25 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του), μέχρι να μαλακώσει και να σωθεί το ζουμί της κατσαρόλας.
  • Step 7 Σερβίρισμα: Μοιράζω τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα δαμάσκηνα σε πιάτα και προσθέτω μερικές κουταλιές φαγόπυρο, για συνοδευτικό. Περιχύνω με τη σάλτσα και σερβίρω αμέσως.