Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

: 6
: 30 min
: 30 min

Οι ανθοί κολοκυθιάς είναι από τα πιο περιζήτητα καλοκαιρινά κηπευτικά.Η εικόνα της πρωινής καλοκαιρινής δροσιάς πάνω στα εδώδιμα λουλούδια είναι ότι πιο ζωντανό μπορούμε να δούμε σε ένα περιβόλι. Μαζεύουμε τους κολοκυθανθούς νωρίς το πρωί,μόλις ανοίγουν επειδή με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου κλείνουν.Η μαμά μου προτιμά και μαζεύει για γέμισμα μόνον τους ανθούς που καταλήγουν σε μίσχο, τα «αρσενικά» και όχι τα «θηλυκά», που καταλήγουν σε κολοκυθάκι.Υποστηρίζει πως είναι πιο σαρκώδη και πολύ πιο νόστιμα. Τους ανθούς, εκτός από γεμιστούς, τους χρησιμοποιούμε σε ομελέτες (ψιλοκομμένους), σε πίτες ή σε σάλτσες για ρύζι ή ζυμαρικά.

Ingridients
  • 25 -30 κολοκυθοανθοί
  • Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα (ή κάποια ποικιλία κατάλληλα για ριζότο)
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη (αποφεύγω να βάλω το φλοιό τους)
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο ή άνηθο ή μαϊντανό (ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις μας)
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το βράσιμο
  • 3 ποτήρια ζωμό λαχανικών
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Instructions
  • Step 1 Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνω όλα τα υλικά της γέμισης και τα αναμιγνύω καλά. Πλένω με προσοχή για να μην σπάσω τους ανθούς και τους καθαρίζω από τα εξωτερικά κοτσανάκια. Τους αφήνω να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Κατόπιν τους ανοίγω προσεκτικά και αφαιρώ το μεσαίο στέλεχος.
  • Step 2 Βάζω στο κέντρο του ανθού ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και το κλείνω. Τους τοποθετώ σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε στρώσεις τον ένα κολλητά με τον άλλο, ώστε να μην ανοίξουν.
  • Step 3 Κόβω μια λαδόκολλα στο μέγεθος της περιφέρειας της κατσαρόλας και σκεπάζω τους γεμιστούς κολοκυθανθούς. Βάζω ένα πιάτο ανάποδα για να κρατηθούν στη θέση τους και προσθέτω το ελαιόλαδο, το ζωμό λαχανικών ζεστό ή νερό ζεστό. Σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 30 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά την κατσαρόλα και σερβίρω τους κολοκυθανθούς κρύους ή ζεστούς.Μπορούμε να συνοδέψουμε τους κολοκυθοανθούς με μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού. Ανακατέψτε 1½ κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι με ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Step 4 Η συμβουλή μου: Αν δεν χρησιμοποιήσω αμέσως τους κολοκυθανθούς μόλις τους μαζέψω ή τους αγοράσω, φροντίζω να αφαιρέσω τους στήμονες και να τοποθετήσω τον ένα κολοκυθανθό μέσα στον άλλο, δημιουργώντας μικρά χωνάκια. Σ τη συνέχεια τους βάζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή σε χαρτοσακούλα και τους αποθηκεύω σε δροσερό μέρος. Έτσι μπορώ να τους διατηρήσω για 2-3 μέρες.