destination taste!

ΚΑΣΤΑΝΟΨΩΜΟ

ΚΑΣΤΑΝΟΨΩΜΟ

ΚΑΣΤΑΝΟΨΩΜΟ

: 6
: 30 min
: 50 min
           
: 2 hr

Ημίγλυκο και απίστευτα αφράτο και νόστιμο είναι ότι πρέπει για όλα τα γιορτινά σας πρωινά, με τον καφέ ή το τσάι.

Ingridients
  • 20 – 25 κάστανα ωμά, ψημένα με τη φλούδα τους για 15 – 20 λεπτά, στους 200°C (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα έτοιμα προβρασμένα κάστανα που πωλούνται σε συσκευασίες κενού, στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης (ή χαρουπάλευρο -σκουρόχρωμο αλεύρι από χαρούπια, με καταπληκτική γεύση, ελαφρώς καπνιστή αλλά γλυκίζουσα, που θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή με παραδοσιακά κρητικά τρόφιμα)
  • 4½ – 5 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • στη μύτη του κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
Instructions
  • Step 1 Χονδροκόβω τα κάστανα, όποια κι αν χρησιμοποιήσω.
  • Step 2 Κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού σε μια λεκάνη και προσθέτω το μοσχοκάρυδο, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, το νερό και τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το βούτυρο να λιώσει, αλλά να μην ψηθούν τα αυγά και στερεοποιηθούν και να φτιάξω ένα λείο μείγμα, χωρίς να το αφήσω να κάψει. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να γίνει χλιαρό.
  • Step 4 Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού και ρίχνω εκεί το μείγμα από το κατσαρολάκι. Ανακατεύω πρώτα τα χέρια μου κυκλικά, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά, ενώ στη συνέχεια ζυμώνω καλά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Προσθέτω τα κάστανα και ζυμώνω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  • Step 5 Παίρνω μια μεγάλο φόρμα (είτε για κέικ είτε ειδική για ψωμί είτε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι, με διάμετρο περίπου 24 εκ.) και την αλείφω εσωτερικά με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Step 6 Μεταφέρω το ζυμάρι στη φόρμα, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε σχετικά χλιαρό μέρος, για 2 ώρες, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει καλά.
  • Step 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 8 Μεταφέρω κατευθείαν τη φόρμα στο φούρνο και ψήνω το ψωμί για περίπου 45 – 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Related Posts

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ

Ο κλασσικός πουρές που μπορεί να συνοδεύσει αναρίθμητες συνταγές από ψητά, κοκκινιστά, λεμονάτα κ.ά. Ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να τον εμπλουτίσετε με διάφορα μυρωδικά, τυριά τριμμένα και μπαχαρικά.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Αν δεν σας αρέσει το κύμινο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τζίντζερ ή κάρυ. Ταιριάζουν εξίσου καλά και τα δύο.