Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Καρυδόπιτα αφράτη

Καρυδόπιτα αφράτη
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 1 ώρα 1 ταψί διαμέτρου 36 εκ. [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στην Αράχωβα (8/12/2013)
Υλικά Εκτέλεση
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα, χονδροσπασμένη
  • 50 ml κονιάκ
  • λίγη μαργαρίνη για το ταψί

Για το σιρόπι

  • 1 φακελάκι πράσινο τσάι με άρωμα μανταρίνι-πορτοκάλι
  • 500 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα κεφίρ

  • ½ λίτρο κεφίρ
  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. ρυζάλευρο (θα το βρείτε σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων)
  • 200 γρ. φυτική σαντιγί

Για την επιφάνεια 

  • 200 γρ. κουβερτούρα σε φλούδες
Χτυπάω στο μίξερ τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και σχετικά κολλώδες μείγμα. Προσθέτω το σιμιγδάλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ, την καρυδόψιχα και το κονιάκ και ανακατεύω τα υλικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν σε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, στεγνό και καθαρό, χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να φτιάξω σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτω στο μείγμα των κρόκων, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας την κάθε δόση με την ελαστική σπάτουλα, με μεγάλες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Αλείφω με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 34 – 36 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα.
Ψήνω την καρυδόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να φουσκώσει.

Σιρόπι (το ετοιμάζω όσο ψήνεται η μαρέγκα): Βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Βράζω για 15 – 18 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα δεμένο σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά, βάζω το φακελάκι με το τσάι και το αφήνω να αφήσει το άρωμά του για 5 λεπτά. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω στην άκρη. Θα το χρησιμοποιήσω ζεστό, αλλά όχι καυτό.
Βγάζω το ταψί με το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά. Με ένα κουτάλι της σούπας το βρέχω λίγο-λίγο με το ζεστό σιρόπι. Δεν αδειάζω το σιρόπι μεμιάς γιατί δεν θα απορροφηθεί σωστά, θα λιμνάσει σε διάφορα σημεία και το γλυκό θα λασπώσει.
Για την κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά το κεφίρ, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη με το βούτυρο και να να φτιάξω ένα λείο και ρευστό μείγμα. Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι και το ρυζάλευρο, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη κρέμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρή. 
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τη φυτική σαντιγί μέχρι να αφρατέψει και τη προσθέτω στο μείγμα του κεφίρ. Aνακατεύω με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα.
Αδειάζω τη κρέμα στο ταψάκι πάνω από την καρυδόπιτα, ισιώνω την επιφάνεια και σκεπάζω το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη ή βάζω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστική και φτιάχνω μικρές ροζέτες. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες μέχρι η κρέμα να πήξει καλά.

Σερβίρισμα: Βγάζω τη τούρτα από το ψυγείο και αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη. Προσεκτικά αφαιρώ τα αποσπώμενα τοιχώματα της φόρμας. Σκορπίζω την τριμμένη κουβερτούρα στην επιφάνεια της τούρτας και σερβίρω αμέσως.


Related Posts

ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Γρήγορα και νόστιμα σφολιατάκια που μπορείτε να τα κάνετε χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς χυμούς φρούτων. Χωρίστε την κρέμα σε δύο ίσες ποσότητες και προσαρμόστε χυμό από πορτοκάλι, μανταρίνι, λάιμ ή ροζ γκρέιπφρουτ.

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Υπέροχη, δροσερή, βελούδινη κρέμα, ψημένη στο φούρνο. Το Κουαντρό (ένα ιδιαίτερο λικέρ με γεύση πορτοκαλιού) δυναμώνει τη γεύση της κρέμας και δίνει ωραίο χρώμα στο σιρόπι.