destination taste!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

: 6
: 20 min
: 45 min

Μη γεμίζετε μέχρι πάνω τα καλαμάρια με τη γέμιση, γιατί όταν ψηθεί το πλιγούρι θα ξεχειλίσει από τα καλαμάρια.

Ingridients
  • 350 γρ. πλιγούρι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και το φύλλωμα)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κονσέρβες με ολόκληρα ντοματάκια
  • 200 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξεπλυμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο + 30 ml επιπλέον
  • 30 ml βαλσαμικό ξύδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Καθαρίζω τα καλαμάρια. Κόβω το κεφάλι και τα πλοκάμια. Αφαιρώ τα εντόσθια, το στόμα και τα μάτια. Βγάζω και πετάω το μαλακό κόκαλο από το εσωτερικό του σώματος του καλαμαριού. Πλένω το σώμα και τα πλοκάμια καλά. Ψιλοκόβω τα πλοκάμια και τα κρατάω στην άκρη. Τα αφήνω να στραγγίξουν, όπως και το σώμα.
  • Step 2 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρω τα κομμένα πλοκάμι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω. Ρίχνω 3 φλιτζάνια νερό, αφήνω να πάρει βράση και κατόπιν χαμηλώνω τη φωτιά. Προσθέτω το πλιγούρι και τις ελιές. Νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.
  • Step 3 Σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει το υγρό του (περίπου 15 λεπτά). Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και αφήνω το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς. Γεμίζω τα καλαμάρια με το μίγμα του πλιγουριού και τα κλείνω με οδοντογλυφίδες.
  • Step 4 Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνω τα ντοματάκια κομματιασμένα, το ζουμί τους, τη ζάχαρη, το κρασί, τη δάφνη, τα 30 ml ελαιόλαδο και την κάπαρη. Ανακατεύω και αλατοπιπερώνω.
  • Step 5 Στρώνω τα καλαμαράκια σε ταψάκι και περιχύνω με το μίγμα της ντομάτας. Σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω τα καλαμαράκια να πάρουν χρώμα για 10 λεπτά.

Related Posts

Εντυπωσιακά δώρα με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Εντυπωσιακά δώρα με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου

Αυτές τις γιορτινές ημέρες αποφασίστε να πρωτοτυπήσετε στέλνοντας μοναδικά, γευστικά δώρα με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σας προτείνω δύο εντυπωσιακά κουτιά με καλούδια που επέλεξα ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα γιατί τα θεωρώ ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Κάθε δώρο, συνοδεύετε από προτάσεις συνταγών που γίνονται […]

ΕΛΙΕΣ… ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

ΕΛΙΕΣ… ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

Πολλοί ερευνητές, τα τελευταία χρόνια διατυπώνουν την άποψη ότι η «θερμίδα δεν είναι πάντα θερμίδα…», εφόσον η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα 1.000 θερμίδες, εάν καταναλωθούν σε ένα γεύμα μπορεί να έχουν […]