Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΕΪΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΚΕΪΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΚΕΪΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

: 8-10
: 30 min
: 1 hr

Προτείνουμε να μην αντικαταστήσετε το πετιμέζι με μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία, καθώς η ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή και πυκνή γεύση του δεν έχει ταίρι, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο.

Υλικά
  • 200 ml νερό
  • 7 – 8 καρφάκια γαρίφαλου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ξύσμα και χυμός από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • 2½ φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά (ή τσίπουρο)
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 5-6 φλιτζ. τσαγιού (700 γρ. περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια-δυο βράσεις. Το σουρώνω και το αφήνω κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά με το σύρμα το ελαιόλαδο και το πετιμέζι, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτω το χλιαρό αρωματισμένο νερό, την τσικουδιά (ή το πετιμέζι) και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύω πολύ καλά. Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και χτυπάω καλά.
  • Βήμα 4 Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ.
  • Βήμα 5 Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το σουσάμι με την καστανή ζάχαρη και πασπαλίζω την επιφάνεια του μείγματος. Ψήνω το κέικ για 50 – 60 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο βυθίζω τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα. Αφήνω το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά.