Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΓΚΛΕΖ (ANGLAISE)

ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΓΚΛΕΖ (ANGLAISE)

ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΓΚΛΕΖ (ANGLAISE)

: 6-8
: 20 min
: 35 min

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινο τσάι απλό ή κάποιο αρωματικό από τα πολλά που κυκλοφορούν στην αγορά (π.χ. με άρωμα γιασεμί, ή κανέλας, ή φρούτων). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τσάι του βουνού καλά τριμμένο ή ακόμα το πράσινο ιαπωνικό τσάι matcha, που θα βρούμε σε ειδικευμένα καταστήματα με είδη τσαγιο,ύ και σε μπαχαράδικα.

Ingridients
  • Για το κέικ
  • 15 γρ. γιαπωνέζικο πράσινο τσάι Matcha (θα το βρείτε σε ειδικευμένα καταστήματα με είδη τσαγιού και σε μπαχαράδικα) ή φύλλα πράσινου τσαγιού της αρεσκείας μας (ή φύλλα και μπουμπούκια από τσάι του βουνού)
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο ακόμα, για τη φόρμα
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • Για την κρέμα ανγκλέζ
  • 150 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 λοβοί βανίλιας (ή 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας)
  • 4 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 90 γρ. ζάχαρη
Instructions
  • Step 1 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).
  • Step 2 Τρίβω τα φύλλα τσαγιού με τα δάχτυλά μου μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη και τη ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά.
  • Step 3 Χτυπάω στο μίξερ, με το εξάρτημα «φτερό», το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος, ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό, ενιαίο μείγμα. Το αδειάζω στη φόρμα (ή στο ταψάκι) και το ψήνω για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 5 λεπτά στη φόρμα του. Ση συνέχεια το ξεφορμάρω με προσοχή και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
  • Step 4 Για τη σάλτσα ανγκλέζ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χαράζω τους λοβούς βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα ενός μαχαιριού ξύνω τα σποράκια τους. Τα ρίχνω στο κατσαρολάκι, μαζί με τους ανοιγμένους λοβούς (ή ρίχνω τη σκόνη βανίλιας) και ζεσταίνω το μείγμα μέχρι να είναι έτοιμο να κοχλάσει. Τότε το τραβάω από τη φωτιά, αφήνω το μείγμα για 5 – 6 λεπτά για να αρωματιστεί από τη βανίλια και το σουρώνω.
  • Step 5 Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο, αφράτο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το καυτό μείγμα του κατσαρολιού, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να δύο μείγματα να ενωθούν καλά.
  • Step 6 Ξαναβάζω το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνω την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να δέσει τόσο, ώστε να καλύπτει ομοιόμορφα το πίσω μέρος της κουτάλας με ένα σχετικά παχύ στρώμα. Την αδειάζω σε ένα μεταλλικό μπολ για να σταματήσει ο βρασμός της και την αφήνω να κρυώσει καλά.
  • Step 7 Σερβίρισμα: Κόβω το κέικ σε φέτες και περιχύνω την καθεμία με 1 – 2 κουτ σούπας από την κρέμα ανγκλέζ. Το κέικ βέβαια σερβίρεται και σκέτο, χωρίς την κρέμα. Μπορώ επίσης να κόψω μερικές φέτες κέικ σε μικρούς κύβους και να συνοδέψω το τσάι μου, κατά προτίμηση πράσινο και αυτό.

Related Posts

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με καταγωγή από το Μιλάνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

Η συνταγή είναι του φίλου μου σεφ Δημήτρη Χρονόπουλου και σας την προτείνω γιατί συνδυάζει απίστευτη ευκολία στην τεχνική και αληθινά εντυπωσιακή γιορτινή εμφάνιση.