Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Κέικ με ξερά σύκα, σοκολάτα και άρωμα κρόκου Κοζάνης

Κέικ με ξερά σύκα, σοκολάτα και άρωμα κρόκου Κοζάνης
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ 45΄ 6 – 8 μερίδες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στα Ζαγοροχώρια.
Υλικά Εκτέλεση
  • 150 γρ.ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 2 φακελάκια βιολογικό ρόφημα με κανέλα, γαρύφαλλο & κρόκο Κοζάνης
  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, μαλακωμένο καλά
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + 50 γρ. επιπλέον, για το αλεύρωμα των φρούτων
  • 100 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη διακόσμηση

  • Ζάχαρη άχνη
  • Κανέλα, σκόνη
Βάζω σε ένα μπολ τα ξερά σύκα με 2 φλιτζάνια καυτό νερό και τα φακελάκια με το ρόφημα του κρόκου και τα αφήνω να μουσκέψουν για 20 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μακρόστενη μικρή φόρμα του κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω τη μαργαρίνη, συνεχίζω το χτύπημα για 2 λεπτό χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω τα 180 γρ. αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και χτυπάω για 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας  και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
Στραγγίζω τα ξερά σύκα και τα σφουγγίζω καλά με απορροφητικό χαρτί. Τα ρίχνω σε ένα μπολ και ρίχνω τα 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, μέχρι όλα τα φρούτα να αλευρωθούν καλά. Με το αλεύρωμα αυτό εξασφαλίζω ότι τα υγρά  φρούτα δεν  αφήνουν την υγρασία τους στο μείγμα του κέικ, ώστε να μην λασπώσει και «κάτσει». Τα περνάω από σουρωτήρι για να τινάξω καλά το περιττό αλεύρι και τα ρίχνω στο μείγμα που ετοίμασα. Ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 45 λεπτά στις αντιστάσεις. Αφήνω το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα.
Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.