Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ, ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ, ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ, ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

: 6-8
: 40 min
: 45 min

Η μηλόπιτα «μεταμφιέζεται» σε αφράτο, μυρωδάτο και νοστιμότατο κέικ. Ιδανικό για τον απογευματινό καφέ ή το χυμό, θαυμάσιο για το πρωινό αλλά και σαν γλυκό κέρασμα, με παγωτό βανίλια.

Υλικά
  • 50 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 200 ml τσάι (ρόφημα), μαύρο ή του βουνού (ή 200 ml ζεστό νερό)
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + λίγο ακόμα, για τη φόρμα
  • 2 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, τριμμένα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένα με τα χέρια μας
  • ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα σε σκόνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τις σταφίδες σε σε ένα μπολ με το τσάι (ή το νερό) και τις αφήνω να μουσκέψουν και να φουσκώσουν, για 30 λεπτά.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180º C. Βουτυρώνω μια μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.).
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύω καλά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το μείγμα αλευριού και χτυπάω με μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθεί με το μείγμα αυγών. Ρίχνω το λιωμένο βούτυρο, χτυπάω για λίγα λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ.
  • Βήμα 4 Στραγγίζω καλά τις σταφίδες, τις ρίχνω στο μείγμα, προσθέτω και τα τριμμένα μήλα και ανακατεύω απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Βήμα 5 Αδειάζω το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι), την βάζω στο φούρνο και ψήνω για 45 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να ροδίσει.
  • Βήμα 6 Το αφήνω να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει καλά σε μια σχάρα. Πριν το κόψω, το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.