Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

: 6-8
: 30 min
: 45 min

Για ένα πιο επίσημο κέρασμα συνοδεύουμε το κέικ αυτό με μια σάλτσα φρούτων, γνωστή και σαν κουλί (coulis) που συνήθως ετοιμάζεται με κόκκινα φρούτα: Χρησιμοποιούμε 700 γρ. κατεψυγμένο μείγμα από κόκκινα φρούτα του δάσους (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα κ.ά. -τα βρίσκουμε σε σακουλάκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μπακάλικα, ιδιαίτερα στα ρώσικα) και όταν φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου τα δουλεύουμε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν πολτός. Τον σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα (ή με μια μαρίζ). Προσθέτουμε στον λείο πουρέ 80 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αραιώνουμε το μείγμα με 100 ml κρύο νερό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε, ιδανικά με 1 κουτ. σούπας σάλτσας για κάθε φέτα κέικ.

Ingridients
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα, για τη φόρμα
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
  • ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το πασπάλισμα
Instructions
  • Step 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι τα φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα σαν κρέμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά και χτυπάω μέχρι να ενωθούν με το μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνω το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν καλά.
  • Step 2 Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση (ή ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.) και αδειάζω εκεί το μισό μείγμα που ετοίμασα. Από πάνω απλώνω τα κομμένα κεράσια και τα σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα. Ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και ψήνω το κέικ για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  • Step 3 Το αφήνω να κρυώσει για 5 λεπτά στη φόρμα του και το ξεφορμάρω. Το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα και κοσκινίζω πάνω του τη ζάχαρη άχνη.