Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Κέικ με δαμάσκηνα και κρούστα κανέλας-σοκολάτας

Κέικ με δαμάσκηνα και κρούστα κανέλας-σοκολάτας
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 45΄ 1 μακρόστενη φόρμα του κέικ [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στη Σκόπελο.
Υλικά Εκτέλεση
  • 150 γρ. δαμάσκηνα Σκοπέλου (χωρίς το κουκούτσι), ψιλοκομμένα
  • 1 φακελάκι τσάι
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη κρούστα 

  • 60 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 40 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 100 γρ. τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 γρ. μαργαρίνη
Ετοιμάζω πρώτα το κράμπλ της κρούστας. Σε ένα μπολ αναμειγνύω το αλεύρι, τη ζάχαρη την κανέλα και την τριμμένη σοκολάτα. Προσθέτω το βιτάμ σε κυβάκια (παγωμένο) και δουλεύω το μίγμα με τα δάχτυλα καταλήγοντας σε μια ψιχουλιαστή ζύμη. Σχηματίζω μια μπάλα από τη ζύμη την τυλίγω σε πλαστική μεμβράνη και την φυλάω στο ψυγείο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζω ένα τσάι με 2 φλιτζάνια νερό και ενυδατώνω τα δαμάσκηνα μέχρι να ετοιμάσω το μίγμα για το κέικ.
Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουμε κρεμώδες μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τη μαργαρίνη με βούτυρο, κομμένη σε μικρά κυβάκια και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί η μαργαρίνη και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος, ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και συνεχίζω το χτύπημα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα αποσύρω τον κάδο από το μίξερ και προσθέτω τα στραγγισμένα δαμάσκηνα. Ανακατεύω μαλακά.
Αδειάζω το μείγμα σε φόρμα που την έχω ντύσει με αντικολλητικό χαρτί. Βγάζω την κρούστα από το ψυγείο και τη θρυμματίζω πάνω από την επιφάνεια το κέικ.
Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά.
Αποσύρω από το φούρνο και ξεφορμάρω με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού σε μια πιατέλα.