Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΠΡΕ… ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ

ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΠΡΕ… ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ

ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΠΡΕ... ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ

: 6-8
: 20 min
: 50 min

Το αγαπημένο κέικ των παιδικών μας χρόνων. Αυτό που όλοι το είχαμε βαφτίσει Βανίλια-Σοκολάτα και που όταν το έφτιαχνε η μαμά, μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.

Υλικά
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά μεγάλα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 100 ml γάλα
  • 200 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, λιωμένη
  • λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για τη φόρμα
  • λίγη άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Boυτυρώνω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (22×12 εκ.) με λίγο βούτυρο και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Χτυπάω τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι και την αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Βήμα 4 Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει.
  • Βήμα 5 Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμα.
  • Βήμα 6 Ρίχνω το πρώτο αυγό χωρίς να σταματήσω το μίξερ και περιμένω μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα πριν ρίξω το επόμενο. Συνεχίζω με αυτό το ρυθμό και μόλις βάλω όλα τα αυγά αφήνω το μίγμα να χτυπηθεί για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει.
  • Βήμα 7 Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω τη βανίλια. Με ένα κουτάλι αρχίζω να ρίχνω εναλλάξ μίγμα του αλεύρου και το γάλα μέχρι να ενσωματωθούν και να δημιουργηθεί μια απαλά κρέμα.
  • Βήμα 8 Αδειάζω το μισό μίγμα μέσα σε μια φόρμα και επαναφέρω τον κάδο στο μίξερ. Προσθέτω τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάω σε χαμηλή ένταση μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
  • Βήμα 9 Αδειάζω και το σοκολατένιο μιγμα στη μακρόστενη φόρμα 12×22 εκ., και με ένα κουτάλι στρώνω την επιφάνεια. Χτυπάω λίγο τη φόρμα επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τη μεταφέρω στο φούρνο.
  • Βήμα 10 Ψήνω το κέικ για 50 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. Δεν ανοίγω το φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 40 λεπτά χρόνου ψησίματος.
  • Βήμα 11 Βυθίζω ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό το κέικ είναι ψημένο. Αν είναι υγρό, συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.
  • Βήμα 12 Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά. Ξεφορμάρω, πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και σερβίρω.