Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Η σεφ Ντίνα Νικολάου εμπνέεται από το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου και δημιουργεί ένα «ερωτεύσιμο» γλυκό

Η σεφ Ντίνα Νικολάου εμπνέεται από το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου και δημιουργεί ένα «ερωτεύσιμο» γλυκό

Η ημέρα η οποία αφιερώνεται εδώ και χρόνια στον έρωτα όπου γης, αποτέλεσε την αφορμή ώστε η διακεκριμένη σεφ Ντίνα Νικολάου και ο ΕΟΣ Σάμου να προτείνουν γεύσεις «ερωτικές» και απόλυτα σαγηνευτικές. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό επιδόρπιο, ένα στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα και σιρόπι από το λιαστό κρασί της Σάμου, το Samos Nectar.
Το λιαστό Samos Nectar, το ιστορικότερο κρασί της Σάμου, είναι ένα κρασί που ταξιδεύει τις αισθήσεις μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μιας μεστής γλυκύτητας ώστε να αφήσει ως αίσθηση τη μοναδική ισορροπία και τη μακρά, αξέχαστη επίγευσή του. Ένα κρασί με τέτοια πολυπλοκότητα σε γεύση και αρώματα που ο συνδυασμός του με το κατάλληλο επιδόρπιο δεν μπορεί παρά να ανεβάζει στους επτά ουρανούς την απόλαυση!
Τα απαράμιλλα αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας του Samos Nectar συνταιριάζουν αρμονικά με τα αρώματα της κουβερτούρας και των φρέσκων ξηρών καρπών αυτού του τόσο ξεχωριστού στρούντελ που προτείνει η διεθνώς αναγνωρισμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό «ερωτικό» ζευγάρι…
Επιλέξτε για το κλείσιμο της βραδιάς το στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα και σιρόπι από Samos Nectar. Η πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων υπόσχεται να γλυκάνει ακόμη περισσότερο την καρδιά σας αλλά και την ερωτική σας διάθεση.

Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα και σιρόπι με Samos Nectar

Προετοιμασία: 30΄
Ψήσιμο: 50΄
Ποσότητα: 8-10 μερίδες

Υλικά

1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα

1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης

1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια

2 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα 55% πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη

½ φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη

150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο, χωρίς όμως να κάψει

7 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού

Για το σιρόπι

200 ml νερό

200 ml Samos Nectar

1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλας

3 κουτ. σούπας μέλι

 

Διαδικασία
Βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς σε ένα άνετο ταψί και τους καβουρδίζουμε σε δυνατό γκριλ για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους χονδροκοπανίζουμε στο μπλέντερ ή στο γουδί, σε δόσεις. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την καστανή ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε επίπεδη και καθαρή επιφάνεια απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και αυτό και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρωμένα όλα) και το μείγμα των ξηρών καρπών. Τυλίγουμε τα φύλλα όλα μαζί σε ρολό, από τη στενή πλευρά, φέρνοντας προς τα μέσα και τις πλαϊνές άκρες ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση. Βάζουμε το ρολό στο στρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το Samos Nectar, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα και τα βράζουμε για 8 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), μέχρι να δέσει το σιρόπι. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι όσο πιο ζεστό γίνεται. Όταν το στρούντελ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι. Για να μένουν τραγανά τα φύλλα, πρέπει πάντα το γλυκό να είναι κρύο ή χλιαρό και το σιρόπι καυτό. Κόβουμε το στρούντελ σε φέτες και σερβίρουμε.

Το Προφίλ του Συνεταιρισμού:
Ο Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελουργών του νησιού. Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικότερα το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 25 χώρες.
Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στη γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, Ψηλές Κορφές, Golden Samena, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) και Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων. Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.
Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης εμπορίας και εξαγωγής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.


Related Posts

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

Μια μηλόπιτα διαφορετική απ’ όσες γνωρίζετε. Τα ρολάκια σφολιάτας αλλά και η κανέλα με τα μπισκότα δίνουν τραγανή υφή και απίστευτη γεύση.

ΚΡΕΠΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ

ΚΡΕΠΕΣ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και φρούτα εποχή για να τις κάνετε ακόμα πιο πλούσιες.