Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Η επανάσταση του τσίπουρου με το… Δεκαράκι

Η επανάσταση του τσίπουρου με το… Δεκαράκι

Σε ένα στενό, καλά κρυμμένο, βρίσκεται το εστιατόριο Βασίλαινας. Εκεί βρέθηκε το dinanikolaou.gr τη Τετάρτη 30 Μάιου σε ένα ωραίο και όμορφο περιβάλλον. Ο λόγος; τα νέα τσίπουρα Δεκαράκια!
Δεν θα γινόταν να μη παραβρεθούμε στην εκδήλωση αυτήν για να γευτούμε νέες γεύσεις, νέες ιδέες, νέες εμπειρίες, νέα Δεκαράκια ! Έτσι για πρώτη φορά παρουσίασαν την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, δίνοντας με αυτό το τρόπο μια νέα διάσταση ποιότητας στο τσίπουρο.
Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με ένα απολαυστικό και δροσιστικό cocktail. Δεν θελήσανε να μας πουν όλα τα συστατικά (ξέρετε είναι από αυτά τα μυστικά του σεφ!). Είχε όμως μια υπέροχη γεύση από τσίπουρο μοσχάτο και φρουτ παντς.
Μπροστά μας στο τραπέζι, μας περίμενε το τόσο λαχταριστό μενού που το είχε σκεφτεί η σομελιέ του εστιατορίου συνδυάζοντας έτσι τα τσίπουρα. Είχαμε τη τιμή να ακούσουμε τον Κύριο Νίκο Καλογιάννη που μας μίλησε με ενθουσιασμό και χαρά για τα νέα μέλη της οικογένειας Δεκαράκι. Δίπλα από το Μοσχάτο Τυρνάβου, στεκόντουσαν καλά το ένα δίπλα στο άλλο τα δύο νέα μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και το Ροδίτη. Ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα του τσίπουρου, να μπορεί πλέον ο καταναλωτής να γευτεί ένα ελεγχόμενο τσίπουρο. Ένα άλλο τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο για να διατηρεί τη γεύση του και με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, κάνοντας έτσι και τα τρία ξεχωριστά σε κάθε γουλιά.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μάθουμε και τη διαδικασία του τσίπουρο. Όπως μας είπε πολύ καλά η οινολόγος, τα σταφύλια δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα, να μην είναι σάπια / ταλαιπωρημένα. Η απόσταξη γίνεται αργά μέσα σε ελληνικούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες. Το καλό προϊόν φαίνεται από την αρχή αφού δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη. Όλα ελεγμένα για τη καλύτερη εμπειρία του καταναλωτή.
Χάρη στον γευσιγνώστη, αντικρίσαμε τα πυκνά «δάκρυα» της Μαλαγουζιάς ή αλλιώς της αρχοντικής που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι και διακρίνεται για τον ιδιαίτερο, κομψό, ανθικό αρωματικό του χαρακτήρα. Και όπως άλλωστε το έχουμε ξανά πει με τη θετική πορεία της Μαλαγουζιάς μπορέσαν να δημιουργήσουν ένα ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα.
Όσο για το Ροδίτη, μας έκπληξε ευχάριστα!
Θα μπορούσε να γίνει μια ιδιαίτερη βάση για cocktail’s. Πρόκειται για λευκή ποικιλία, με ροζέ σταφύλια. Ο τρύγος της ποικιλίας γίνεται συνήθως τέλη Σεπτεμβρίου και η παραγωγική διαδικασία είναι ίδια με αυτή του Μοσχάτου. Τα πυκνά « δάκρυα »που κατεβαίνουν και εδώ με μέτρια ταχύτητα και η γεύση του θυμίζει μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Απολαύστε το παρέα με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας!
Αυτή η εκδήλωση τα είχε όλα: εκπλήξεις, ενθουσιασμοί, χαρές, επαγγελματισμός, και πάνω απ’ όλα ζεστασιά. Η οικογένεια Δεκαράκι μας αγκάλιασε όπως ξέρει τόσο καλά!