Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

: 2 λίτρα
: 15 min
: 45 min

Ο ζωμός που αντικαθιστά το νερό. Ότι και να μαγειρέψω χρησιμοποιώ ζωμό λαχανικών.

Ingridients
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε μεγάλες ροδέλες
  • 1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), σε μεγάλες ροδέλες
  • ½ λίτρο λευκό ξηρό κρασί
  • 2½ λίτρα νερό
  • 1 ματσάκι µυρωδικών (μπουκέ γκαρνί), δεµένο µε σπάγκο ή τυλιγμένο σε ένα κομμάτι τουλπάνι (π.χ. 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κλωνάρι μαϊντανός, 1 κλωνί θυµάρι και 1 δαφνόφυλλο)
  • 10 κόκκοι µαύρου πιπεριού και λίγο πράσινο
  • αλάτι
Instructions
  • Step 1 Ζεσταίνω ελάχιστο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο, σε μέτρια φωτιά, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και απλώς να σκορπίσουν τα αρώματά τους. Σβήνω με το κρασί, το αφήνω να πάρε μια βράση και ρίχνω το νερό, το ματσάκι μυρωδικών, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού.
  • Step 2 Βράζω τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι ο ζωμός να μειωθεί στα 2 λίτρα περίπου. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το ζωμό να κρυώσει και τον σουρώνω.
  • Step 3 Τον χρησιμοποιώ αμέσως στη συνταγή μου ή τον φυλάω στην κατάψυξη, για αρκετούς μήνες, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια, καλά δεμένα ή σε πλαστικά ταπεράκια ή τον μοιράζω σε παγοθήκες.

Related Posts

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ιταλικό ψωμί, που προσφέρεται σαν σνακ και μπορεί να στολιστεί με ότι λαχανικό έχετε στο ψυγείο. Είναι η «μητέρα» της σημερινής γνωστής μας πίτσας και μπορεί να την φτιάξετε πολύ εύκολα και γρήγορα.

ΜΠΡΙΑΜ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΜΠΡΙΑΜ ΦΟΥΡΝΟΥ

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ απλό πιάτο που όλη του η «ομορφιά» στηρίζετε στα φρέσκα, εποχικά λαχανικά. Διαλέξτε λαχανικά όσο γίνεται πιο ισόπαχα, ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε εντυπωσιακά σχέδια στο ταψί.